Rio Tinto Group

Melbourne, britisk-australsk gruve- og metallindustrikonsern, omfatter søsterselskapene Rio Tinto plc (Storbritannia) og Rio Tinto Limited (Australia). Disse opererer som en enhet med felles ledelse, men har ulike aksjeeiere. Rio Tinto produserer industrimineraler og aluminium og har gruver (bl.a. kull, kobber, jern, gull og diamanter) i bl.a. Nord- og Sør-Amerika, Australia, Europa og det sørlige Afrika. Omsetning ca. 30 mrd. amerikanske dollar med rundt 35 000 ansatte (2007). Selskapet annonserte i 2008 en reduksjon i antall ansatte som følge av finanskrisen.

Konsernet eide tidligere halvparten av industriselskapet Norzink i Odda, og det har drevet letevirksomhet i Finnmark. Eier i dag gjennom datterselskapet Alcan 50 % av Sør-Norge Aluminium AS med produksjon på Husnes i Hordaland.

Historikk

Britiske Rio Tinto Company ble grunnlagt i 1873 for å drive de store kobberkis-svovelkisforekomstene ved elven Río Tinto i Spania. Etter nasjonalisering av gruvene i 1950-årene ble selskapets spanske interesser etter hvert solgt. Det resterende Rio Tinto Company ble i 1962 sammensluttet med britiske Consolidated Zinc Corporation (grunnlagt i 1905) til Rio Tinto-Zinc Corporation (RTZ), mens de australske interessene i samme selskaper gikk sammen til Conzinc Riotinto of Australia (CRA). I 1995 ble RTZ og CRA forenet, fra 1997 under navnene Rio Tinto plc og Rio Tinto Limited. RTZ overtok i 1989 British Petroleum (BP) Minerals med bl.a. gruveselskapet Kennecott, som driver den store kobbergruven Bingham i Utah, USA. I 2007 overtok Rio Tinto det kanadiske aluminiumkonsernet Alcan og dannet datterselskapet Rio Tinto Alcan, verdens største innen aluminium. Fra 2008 har Rio Tinto et utstrakt samarbeid med det kinesiske statseide aluminiumselskapet Chinalco, som også har en stor eierandel i Rio Tinto.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg