Ringerikes Nikkelverk

Tyristrand i Ringerike, tidligere norsk bergverk ved Åsterudtjern i Holleia. Det var opprinnelig et kobberverk som startet driften 1688; i 1789 ble driften utvidet med produksjon av kobolt. I 1837 ble det oppdaget at malmen inneholdt nikkel, og fra sist på 1840-tallet ble driften lagt om til nikkelproduksjon. Dette ble meget vellykket, og i første halvdel av 1870-tallet leverte Ringerike Nikkelverk på det meste 40 prosent av verdensproduksjonen av nikkel. På dette tidspunkt var verket Ringerikes største virksomhet og Norges mest lønnsomme bergverk. Det hadde foruten Ertelia gruver nær verket også andre gruver i Holleia (blant annet Langdalen), samt i Soknedalen.

Fra omkring 1880 gikk det tilbake med driften i Ertelien, og i 1903 ble Ertelien gruver stengt for godt. Også driften i de andre gruvene gikk det tilbake med. Det ble gjort et forsøk på å revitalisere driften i 1913, men det varte bare noen få år før verket gikk konkurs i 1920.

Etter årtusenskiftet har det vært undersøkt om det fortsatt er drivverdige forekomster av nikkel i området. Resultatet er undersøkelsene er lovende, men det er hittil ikke gjort noen vedtak om ny drift.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg