Rikke Steenbuch

Faktaboks

Rikke Steenbuch

Rikke Maria Steenbuch

Født
27. juli 1935
Død
21. desember 1963
Bokomslag, Jeg lever også
.

Artikkelstart

Rikke Steenbuch var en forfatter som er kjent for selvbiografien «Jeg lever også» fra 1957. I boken reflekterer Steenbuch over livet sitt med cerebral parese som barn, ungdom og ung kvinne. Boken gir et verdifullt innblikk i livet til en ung kvinne med cerebral parese i Oslo i 1940- og 1950-årene.

Jeg lever også

Hun var 19 år da hun skrev boken. Boken ble diktert ord for ord til lærerinnen, Inger Lise Sønsteby, ved hjelp av en staveplate laget av hennes far. Steenbuch skriver et tilgjengelig og likeframt språk.

«Jeg lever også» kom ut i flere opplag og ble oversatt til svensk, dansk, nederlandsk og fransk. Boken tematiserer funksjonshemning, annerledeshet, verdsetting av et annerledes liv, religion, utdanning, familie og vennskap.

Rikke Steenbuch beskriver i boken også sitt møte med sykehuset og sykegymnast (fysioterapeut) i barne- og ungdomstiden og hvordan cerebral parese gradvis ble mer kjent både i helsevesenet og for henne selv og familien. Hun gir leseren innsikt i hva variasjoner i funksjonsevne betyr konkret og praktisk, som grunnleggende livsvilkår, og som sosialt og politisk viktig.

Metode

Boken er skrevet ved hjelp av ASK, alternativ og supplerende kommunikasjon. Fordi Steenbuch ikke brukte verbalt språk måtte familien kjempe for at hun skulle få lære å lese og skrive og få utdanning på linje med andre.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg