Rikard 3 var sønn av Rikard av York og Cecily Neville, og konge av England fra 1483 til sin død i slaget ved Bosworth Field i 1485. Som hertug av Gloucester og medlem av huset York var han en av de viktigste støttespillerne for sin bror Edvard 4 i de avsluttende fasene av Rosekrigene. I 1472 ble han gift med Richard Nevilles («kongemakeren») datter Anne, som tidligere hadde vært gift med Lancasterslektens tronarving Edvard av Westminster. Men Edvard falt i 1471 i slaget ved Tewkesbury der Rikard deltok.

Da Edvard 4 døde i 1483, styrte Rikard som regent for hans sønn Edvard 5, men lot ham og broren Rikard, hertugen av York, innesperre i Tower og erklært for uektefødt av Parlamentet. Rikard ble deretter tilbudt kronen av Londons innbyggere og lot seg krone samme år. De to prinsene forsvant i løpet av sommeren 1483 og selv om deres skjebne er uviss,  ble de sannsynligvis myrdet på ordre fra Rikard 3.

I 1483 slo Rikard slo ned en oppstand ledet av hertugen av Buckingham, men led nederlag og ble drept i slaget ved Bosworth Field mot jarlen av Richmond, den senere Henrik 7, som etablerte Tudordynastiet. – William Shakespeares skuespill Richard III ble utgitt 1597.

I januar 2013 kunngjorde engelske arkeologer at Rikard 3s levninger var blitt funnet under en parkeringsplass i Leicester.

  • Horrox, Rosemary (2004/2013). Richard III (1452–1485). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press, [http://www.oxforddnb.com/view/article/23500].

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.