Faktaboks

Rijpfjorden
Uttale
rˈeip-
Rijpfjorden
Landskap ved Rijpfjorden
Rijpfjorden

Rijpfjorden er en fjord på Svalbard, på nordsiden av Nordaustlandet. Den er 40 km lang og opptil 12 km bred, med flere små fjordarmer. Rijpfjorden ligger i Nordaust-Svalbard naturreservat.

Historikk

Fjorden har navnet etter den nederlandske navigatøren og kapteinen Jan Cornelisz Rijp, født cirka 1570. Rijp deltok på ekspedisjoner til Arktis i 1595, 1596 og 1597. I 1596 var han kaptein på det ene av to skip som oppdaget Bjørnøya og en del av Spitsbergen. Da Rijp vendte hjem med sitt skip dro det andre skipet med Willem Barentsz videre østover og måtte foreta en ikke-planlagt overvintring på Novaja Zemlja, hvor Barentsz døde.

Ved Wordiebukta langt inne i Rijpfjorden ble det etablert en tysk værstasjon under andre verdenskrig. Stasjonen var bemannet fra 1944 til 1945, og de to bygningene er nå høyt prioritert som enestående kulturminner fra krigen. Det er spesielle ferdselsrestriksjoner rundt bygningene.

Forskning

Siden 2006 er det blitt forsket spesielt på det marine økosystemet i Rijpfjorden. Den skiller seg fra fjordene på vestsiden av Svalbard som nå merker innslag av varmere vann sørfra som bringer nye, sørlige arter av fisk og blåskjell med seg. Rijpfjordens årlige isdekke og temperatur har derimot ikke endret seg siden 2006 og forskningen både sommer- og vinterstid har frembrakt viktige resultater fra fjorden som karakteriseres som et perfekt klimalaboratorium. Av hensyn til forskningen er det forbudt å slippe ut kloakk og gråvann innenfor en avstand av 500 meter fra land i hele Rijpfjorden.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Berge, Jørgen & Stig Falk-Petersen: Rijpfjorden. Et unikt sted med stor betydning for vår forståelse av Arktis. Svalbardposten 23.08.2018.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg