Rigoberta Menchú Tum

Rigoberta Menchú Tum av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Rigoberta Menchú Tum er en urfolks- og bonde- og menneskerettighetsaktivist fra Guatemala som mottok Nobels fredspris i 1992.

Rigoberta Menchú vokste opp i en fattig guatemalansk bondefamilie i landsbyen Chimel under borgerkrigen. Guatemalas militærregime stod bak mange overgrep mot den urbefolkningen på 1980-tallet. Hun ble diskriminert på grunn av sin urfolksbakgrunn og engasjerte seg for sosiale reformer og i den lokale kvinnebevegelsen. Hennes far ble fengslet, og før hun fylte 21 år, var begge foreldrene og den ene broren torturert og myrdet av hæren.

Rigoberta Menchú ble tvunget til å reise i eksil i Mexico i 1981. Herfra fortsatte hun kampen for urfolksbønders rettigheter i hjemlandet. I 1983 fortalte hun sin historie til sosialantropologen Elisabeth Burgos Debray, som skrev boken I, Rigoberta Menchú, An Indian Woman in Guatemala. To år senere kom filmen When the Mountains Tremble om majaenes liv og kamp, med Rigoberta Menchú i sentrum. I 1986 falt diktaturet i Guatemala.

Fra slutten av 1980-årene ble Rigoberta Menchú med i arbeidet for å få til en forsoning med myndighetene. I 1996 kom fredsavtalen mellom regjeringen og geriljaorganisasjonene istand.

Etter at hun fikk fredsprisen i 1992, etablerte hun Rigoberta Menchú Tum Foundation. I 1994 flyttet hun tilbake til Guatemala.

Rigoberta Menchú ble også FN-ambassadør for verdens urbefolkninger, og er en ledende forkjemper for urfolks rettigheter. Hun har vunnet flere internasjonale priser for sitt arbeid, blant annet ble hun utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Tromsø i 1996. Ved valgene i 2007 og 2011 stilte Menchu som presidentkandidat i Guatemala, men tapte begge ganger i første runde.

  • Menchú, Rigoberta og Elisabeth Burgos-Debray (1984, 2009). I Rigobertha Menchu: An Indian Woman in Guatemala. Finn boken i Bibsys.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.