I årene 1980–1981 og til hun mottok Nobels fredspris i 1992 viet Rigoberta sitt liv til å kjempe mot militærdiktaturet i hjemlandet, delvis tilknyttet den katolske kirkes hjelpearbeid for flyktninger i Chiapas og delvis til CUC. Etter turen til Europa i 1982 og utgivelsen av «Jeg, Rigoberta» var hun i 1983 med å stifte RUOG som var en paraplyorganisasjon for de sivile delene av Guatemalas venstrerevolusjonære bevegelse. I 1986 ble hun med i ledelsen av CUC, etter at Guatemala fikk en ny grunnlov i 1985 hvormed landet innledet en demokratiseringsprosess som gjorde det lettere å drive sivilt politisk arbeid. Krigen avtok i styrke, men først i 1994 forelå en endelig fredsavtale mellom regjering og gerilja.
Året 1992 markerte 500-årsjubileet for Europas erobring av Amerika og satte søkelyset på de amerikanske urfolkenes prøvelser under kolonistyre og siden som marginaliserte deler av den befolkningen i Latin-Amerika. Den norske Nobelkomite benyttet året til å gi fredsprisen til Rigoberta Menchú «som anerkjennelse for hennes arbeid for sosial rettferdighet og etnisk-kulturell forsoning basert på respekt for urfolkenes rettigheter».
Etter Nobelprisen fulgte flere andre priser (deriblant den spanske Fyrsten av Asturias-prisen for internasjonalt samarbeid i 1998). Som goodwillambassadør for UNESCO og med flere æresdoktorater (deriblant Universitetet i Tromsø) reiste hun verden rundt som en talsperson for urfolksrettigheter. I 2006 forente hun krefter med fem andre kvinnelige nobelprisvinnere for å arbeide for kvinnerettigheter. Pengene fra Nobelprisen ble delvis kanalisert inn i en stiftelse som bærer hennes navn og delvis investert i en apotekkjede som selger generisk medisin til rimelige priser (Salud para Todos). I 2008 trakk hun seg fra sistnevnte virksomhet.
I 2007 besluttet hun å bli med i et nytt venstreorientert parti kalt EG (Encuentro por Guatemala) og stilte som presidentkandidat for det samme partiet. Hun fikk så vidt over tre prosent av stemmene. I 2009 var hun med og startet et eget urfolksparti kalt Winaq («menneske» på mange mayaspråk), men som presidentkandidat vant hun heller ikke i 2011 mer enn tre prosent av stemmene.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.