Ridderordenen av den hellige grav i Jerusalem

Artikkelstart

Ridderordenen av den hellige grav i Jerusalem er en orden som ble opprettet av pave Pius 9 i 1847. Ordenen regner sine røtter tilbake til 1000-tallet og Kannikene av den hellige grav, men det er ingen historisk kontinuitet tilbake til Kanikkene.

Faktaboks

Også kjent som

Offisielt navn Ordo Equestris Sancti Sepulcri Hierosolymitani (OESSH). Kalles ofte Gravridderordenen

Kannikene av den hellige grav skal ha blitt opprettet av hertug Gotfred fra Bouillon, som deltok i det første store korstoget til Jerusalem (1094-99). Kanikkene beskyttet den hellige graven, det vil si stedet der man antar at Jesus ble gravlagt, mot fiendtlige angrep og ødeleggelse frem til 1200-tallet da det kristne kongeriket Jerusalem ble gjenerobret av muslimer.

Historikk

Da Pius 9 opprettet ordenen i 1847 ble organisasjonen lagt under patriarken av Jerusalem, og Jerusalemkorset er felles symbol både for Jerusalem patriarkatet og ordenen. Fra 1868 til 1949 hadde paven selv ledelsen av ordenen, og utnevnte dens medlemmer, som inntil 1907 måtte være adelige (bortsett fra i Spania, hvor kravet om adelskap består). I 1888 bestemte pave Leo 13 at kvinner skulle få tilgang til ordenen. Ordenen er organisert i nasjonale foreninger, og har i dag omkring 23 000 medlemmer. Dens hovedsete er Palazzo della Rovere ved inngangen til Petersplassen i Roma.

Ordenens viktigste oppgave er å bevare kirkens institusjoner i Det hellige land (Palestina) og den gir betydelig økonomisk støtte til kristne skoler og sosiale institusjoner i området. Skolene, som omfatter førskoler, grunnskoler, videregående skoler og universitetet i Betlehem, er åpne også for ikke-kristne elever og studenter.

Rekruttering til Den hellige gravs orden skjer ved invitasjon av personer som har utmerket seg i kirkens liv og ved engasjement for Det hellige land. Medlemmene omfatter både lekfolk og geistlige. Forslag om nye medlemmer godkjennes av den lokale biskopen.

I Norge

I Norge ble ordenen organisert som en magistral delegasjon i 2008. Den har tolv medlemmer (2018). Norsk storprior er biskop Bernt Eidsvig, magistral delegat er teologen Helene Lund.

Blant kjente nordmenn som ble opptatt i ordenen før den ble organisert som nasjonal magistral delegasjon, kan nevnes Christopher Tostrup Paus som ble utnevnt til pavelig kammerherre av Benedikt 15 i 1921 og til greve av Pius 11 i 1923.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg