Faktaboks

Bergslagen
Uttale
bˈerjslagen
Etymologi

sisteleddet er lag 'lov', om de lover som i sin tid gjaldt for gruvedrift og videreforedling

Klenshyttan
Gammel smeltehytte med masovn. Klenshyttan i Ludvika.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.0
Boliden
Garpenberg er det eneste sted i Bergslagen hvor det fortsatt brytes malm. Ved Boliden Garpenberg styrer gruvearbeiderne boreriggene fra kontrollrummet 1000 meter under bakken.
Av /ILO.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Bergslagen er et bergverksdistrikt i Mellom-Sverige, fra Värmland til Uppland. Bergslagen har hatt gruvedrift, metallsmeltning og metallbearbeiding fra 1200-tallet. Viktigst er forskjellige slag jernmalmer, blant annet manganholdige typer.

I 1873 var det drift i 646 forekomster, med en samlet produksjon på 823 000 tonn jernmalm. I begynnelsen av 1970-årene var det fremdeles drift i et tjuetalls jerngruver med en samlet produksjon på nær 9 millioner tonn. Noen av de største feltene er Grängesberg, Dannemora, Blötberget, Idkerberget, Håksberg, Pershyttan, Stripa, Stråssa, Riddarhyttan, Norberg og Långban.

Flere mineraler er førstegangsfunnet her. I tillegg finnes også mange sulfidmalmer med kobber, bly og sink, samt sølv og gull i varierende mengder. De største og mest kjente forekomstene er Falun, Saxberget, Garpenberg og Åmmeberg.

Området har mange minner fra bergverkene i tidligere tider, ikke minst ved lokalnavnene. Flere store svenske industriforetak har sine røtter i Bergslagen, som Stora Kopparberg og Svenskt Stål.

Navnet kommer fra svensk lag («lov») og viser til de gamle bergmesterdømmene som hadde egen, lokal jurisdiksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg