Richard von Weizsäcker

Faktaboks

Richard von Weizsäcker
Uttale
vˈaitszɛkər
Født
15. april 1920
Død
31. januar 2015, Berlin
Av /Bundesarchiv, B 145 Bild-F045625-0064.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Richard von Weizsäcker var en tysk kristelig-demokratisk politiker (CDU) som var president av forbundsrepublikken Tyskland fra 1984 til 1994, samt borgermester av Vest-Berlin 1981 til 1984.

Bakgrunn

Richard von Weizsäcker tilhørte den prominente Württembergske adelsfamilien Weizsäcker, og ble født i Neues Schloss, Stuttgart i 1920. Faren var diplomat, så Richard vokste opp delvis i Sveits og Danmark. Han studerte i Oxford, Grenoble, og etter å ha kjempet for den tyske hæren under andre verdenskrig studerte han juss i Göttingen.

Weizsäcker var i kontakt med konservative offiserskretser som forsøkte å drepe Adolf Hitler under andre verdenskrig, men ble aldri direkte knyttet til dem. Etter krigen assisterte han i forsvaret i rettssaken mot sin far Ernst von Weizsäcker, som var tiltalt for sin del i deportasjon av jøder under krigen. Weizsäcker tok statseksamen i juss i 1953, og doktorgrad to år senere.

Etter noen år i det private næringsliv ble Weizäcker leder for den tyske evangelisk lutherske kirke i 1964, en stilling han beholdt til 1970. Han meldte seg inn i det vest-tyske kristelig-demokratiske parti (CDU) i 1954, og ble forbundsdagsmedlem for partiet 1969-1981.

Mellom 1981 og 1984 var Weizsäcker borgermester i Vest-Berlin. Byen var på denne tiden delt av Berlinmuren, og den vestlige delen var offisielt ikke en del av forbundsrepublikken men var under alliert kontroll. Som borgermester valgte han en samarbeidslinje med det øst-tyske regimet, og møtte blant annet DRRs leder Erich Honecker, til de allierte kommandørenes irritasjon.

I 1984 ble Weizsäcker valgt til president av Vest-Tyskland, med støtte fra både CDU/CSU og fra sosialdemokratene (SPD). Denne bipartisane støtten fortsatte gjennom hans femårige presidentperiode, og han var anerkjent for sine initiativ for forsoning mellom Øst- og Vest-Europa. Han tok også et klart standpunkt i den såkalte historikerstriden i Vest-Tyskland. Striden, som stod mellom konservative og andre historikere, dreide seg blant annet om hvor unik nazistenes utrydningspolitikk av jødene egentlig var. Weizsäcker gikk klart ut og sa at konservative historikeres forsøk på å relativisere Holocaust var et forsøk på å hvitvaske tysk historie. Denne inngripen tok mye av luften ut av de konservative argumentene i debatten, som raskt stilnet.

Weizsäcker ble gjenvalgt i 1989 uten motkandidater. I hans andre presidentperiode ble han den første etterkrigspresidenten for et samlet Tyskland, etter den tyske samlingen i 1991.

For kansler Helmut Kohl og andre topp-politikere kunne ofte Weizsäcker være et irritasjonsmoment. Weizsäcker gikk ofte mot kansleren og CDUs politiske linje. I 1992 kritiserte han hele det tyske politiske system for å bestå av partibroilere uten noen andre evner enn politiske intriger. Hans private initiativ var imidlertid ofte populære blant den tyske befolkningen eller internasjonalt. Blant disse kan nevnes hans initiativ for å reformere flyktningeasyl etter flere mordbranner fra nynazister, hans nære forhold til Israel, og hans ønske om at Tyskland skulle akseptere Oder-Neisse-grensen til Polen.

Richard von Weizsäcker var både under og etter sin presidenttid svært populær i Tyskland, og han leder konsekvent meningsmålinger over Tysklands beste president gjennom tidene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg