Faktaboks

Richard Wagner
Født
10. april 1952, Lovrin (Romania)
Død
14. mars 2023, Berlin
Richard Wagner (2010)
Richard Wagner (2010)

Richard Wagner var en tysk forfatter, opprinnelig fra den tyskspråklige minoriteten i Romania. Han fikk forlate Romania og bosatte seg i Vest-Tyskland i 1987. Ved siden av Herta Müller, er Wagner en av de mest kjente romaniatyske forfatterne.

Biografi

Wagner vokste opp i Banat; familien tilhørte den tyskspråklige minoriteten «Banater Schwaben». Etter avsluttet videregående skole studerte han tysk og rumensk filologi ved Universitetet i Timişoara. Etter studiene arbeidet han som lærer og som journalist. Wagner var en av grunnleggerne av den litterære Aksjonsgruppe Banat (1972). Da gruppa ble oppløst av myndigheten i 1975, var han tilknyttet litteraturkretsen Adam-Müller-Guttenbrunn-Literaturkreis i Timişoara. Etter flere år med forfølgelse fra Ceauşescus sikkerhetspoliti Securitate fikk Wagner i 1987, sammen med Herta Müller, som han var gift med 1984-1989, tillatelse til å forlate Romania og flyttet til Vest-Tyskland. De siste tre årene i Romania hadde han yrkesforbud.

Forfatterskap

Som sine forfatterkolleger i Aksjonsgruppe Banat distanserte Wagner seg litterært fra den affirmative hjemstavnsdiktningen som tradisjonelt stod sterkt i det tyskspråklige miljøet i Banat. I sine tekster skildrer han den politiske virkeligheten i det rumenske diktaturet, blant annet de konsekvensene den strenge sensuren har, og hvordan menneskene blir ødelagt i et samfunn som er basert på overvåkning og angst. Forfatterskapet består primært av lyrikk og prosa, men Wagner har også skrevet essayer og flere bøker om den politiske utviklingen i Romania.

Lyrikk

Som lyriker er Wagner inspirert av blant annet Bertolt Brecht, Rainer Kirsch (1934-2015) og Rolf Dieter Brinkmann. Den første diktsamlingen hans, Klartext, kom i 1973 og førte til at Securitate begynte å interessere seg for den unge forfatteren. Fram til 1984 ble flere av hans diktsamlinger publisert på tyskspråklige rumenske forlag, i små opplag og etter omfattende sensur. Diktsamlingen Rostregen (1986) var den første som ble publisert i Vest-Tyskland, kort tid før Wagner fikk forlate Romania. Blant hans mest kjente dikt er det politiske diktet Curriculum (1987), som innbrakte ham flere litterære utmerkelser. I 2017 kom diktsamlingen Gold, som også inneholder tidligere dikt som ikke hadde vært publisert i bokform.

Fortellinger og romaner

Den siste teksten Wagner fikk publisert i Romania, var Das Auge des Feuilletons (1984), en samling med korte fortellinger. To av Wagners mest kjente prosatekster er Ausreiseantrag (1988) og Begrüßungsgeld (1989). De to fortellingene har selvbiografiske trekk og forteller om en mann, en forfatter og journalist, som gjennomgår den samme prosessen som Richard Wagner selv: tiltakende politisk press, sensur, yrkesforbud og politisk forfølgelse i Romania (Ausreiseantrag), etter ankomsten i Vest-Tyskland et kultursjokk, følelsen av å være fremmed og uten tilhørighet samt tankene på landet han har forlatt (Begrüßungsgeld). De følgende romanene beskjeftiger seg dels med den politiske utviklingen i Romania og hvordan landets historie påvirker de menneskelige holdningene (for eksempel Miss Bukarest (2001)), dels med tyske samfunnsforhold. Romanen Habseligkeiten (2004) handler om Wagners egen familiehistorie og tilknytningen til minoriteten «Banater Schwaben», samtidig som linjene trekkes fram til forfatterens egen livssituasjon i Tyskland. Hans egen samtid i storbyen Berlin, hvor Wagner har bodd siden 1987, portretteres i de tre Berlin-romanene In der Hand der Frauen (1995), Lisas geheimes Buch (1996) og Im Grunde sind wir alle Sieger (1998).

Essayer og sakprosa

Sammen med blant andre den rumensktyske forfatteren Franz Hodjak (1944–) holdt Wagner i 1993 poetikkforelesninger ved Universitetet i Frankfurt. Temaet er det fremmede og det egne, særlig forfatterens erfaringer med sitt eget morsmål: i Romania et minoritetsspråk, i Tyskland stadig konfrontert med at mange ikke forstår at tysk faktisk er hans eget morsmål. Denne komplekse språksituasjonen tematiserer Wagner i mange av sine litterære verk og utdyper i intervjuer, essayer og poetikkdiskusjoner. Han har skrevet flere essayer om utviklingen i Romania og Øst-Europa, blant annet Der leere Himmel. Eine Reise ins Innere des Balkan (2003) samt tids- og kulturkritiske essayer som blant annet Der deutsche Horizont. Vom Schicksal eines guten Landes (2006), Es reicht. Gegen den Ausverkauf unserer Werte (2008) og Die deutsche Seele (2011, skrevet sammen med Thea Dorn). Videre har han engasjert seg i forbindelse med oppgjøret med det rumenske sikkerhetspolitiet Securitate, blant annet gjennom Man hat die Freiheit, die man sich nimmt (2010, en produksjon for Deutschlandfunk) og dokumentarfilmen An den Rand geschrieben (2010).

I 2015 kom den personlige boka Herr Parkinson, hvor forfatteren, som fikk påvist Parkinsons sykdom i 2003, forteller om sitt liv med sykdommen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg