Richard Roberts

Faktaboks

Richard Roberts
Født
22. april 1789, Montgomeryshire, Wales
Død
11. mars 1864, Manchester, England

Artikkelstart

Richard Roberts var en britisk maskiningeniør og oppfinner som er kjent for en rekke forbedringer innenfor særlig maskinering og metallbearbeiding.

Roberts var selvlært, men ble på grunn av sine ferdigheter som maskinbygger engasjert av industrialisten John Wilkinson og oppfinneren Henry Maudsley. Etter hvert opprettet han sitt eget firma, Sharp, Roberts & Co. Han forsømte imidlertid de patentrettslige og økonomiske sidene av sin virksomhet, og døde fattig.

Roberts var en av foregangsmennene i utviklingen av fresemaskiner og dreiebenker for metall. Blant annet konstruerte han de første brukbare tannhjulsfresemaskiner og slottingmaskiner. Omkring 1830 konstruerte han den første mekaniske vevstol som i kvalitet kunne utfordre håndverksmessig tilvirket lerret. Hans firma var også involvert i lokomotivproduksjon, der han som den første anvendte utskiftbare reservedeler som prinsipp.

Med sine maskiner oppnådde Roberts en til da uovertruffen grad av presisjon i bearbeidelsen av metalldeler, noe som var en forutsetning for den andre industrielle revolusjon fra rundt 1830.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg