Richard Roberts

Faktaboks

Richard Roberts
Født
22. april 1789, Montgomeryshire, Wales
Død
11. mars 1864, Manchester

Richard Roberts, britisk maskiningeniør og oppfinner, født 1789, kjent for en rekke forbedringer innenfor særlig maskinering og metallbearbeiding.

Roberts var selvlært, men ble på grunn av sine ferdigheter som maskinbygger engasjert av industrimannen John Wilkinson og oppfinneren Henry Maudsley. Etter hvert opprettet han sitt eget firma, Sharp, Roberts & Co. Han forsømte imidlertid de patentrettslige og økonomiske sidene av sin virksomhet, og døde fattig.

Roberts var en av foregangsmennene i utviklingen av metallfresemaskiner og -dreiebenker. Blant annet konstruerte han de første brukbare tannhjulsfresemaskiner og slottingmaskiner. Omkring 1830 konstruerte han den første mekaniske vevstol som i kvalitet kunne utfordre håndverksmessig tilvirket lerret. Hans firma var også involvert i lokomotivproduksjon, der han som den første anvendte utskiftbare reservedeler som prinsipp.

Med sine maskiner oppnådde Roberts en til da uovertruffen grad av presisjon i bearbeidelsen av metalldeler, noe som var en forutsetning for den andre industrielle revolusjon fra ca. 1830.

Roberts døde i London i 1864.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg