Faktaboks

Richard Meier
Richard Alan Meier
Uttale
mˈaiə
Født
1934
Richar Meier

Richard Meier. Jubileumskirken (Dio Padre Misericordioso) i Roma, innviet i 2003.

Av /NTB Scanpix ※.

Richard Meier er en amerikansk arkitekt. Med utgangspunkt i strengt geometriske former skaper han presise og elegante komposisjoner, som i sitt nesten abstrakte uttrykk likevel inngår i en dialog med forutsetningene på stedet.

Meier er tydelig påvirket av Le Corbusiers hvite funksjonalisme. Med en rekke større arbeider i flere land har han markert seg som en fornyer av internasjonal moderne arkitektur.

Noen gode eksempler på dette formspråket er Douglas House i Michigan (1973), Museum for kunsthåndverk i Frankfurt (1984), kultursenteret Atheneum i Indiana (1975–1979), kunstsenteret i Des Moines i Iowa (1982–1984) og et offentlig administrasjonskontor i Ulm (1995). Han har også tegnet Getty Center i Santa Monica-fjellene, California, som åpnet i 1997, Jubileumskirken (Dio Padre Misericordioso) i Roma (2003) og museumsbygget for Sammlung Frieder Burda i Baden-Baden i Baden-Württemberg i Tyskland, som ble innviet i 2005.

Richard Meier ble tildelt Pritzkerprisen i 1984.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg