Richard Henderson er en skotsk biolog og biofysiker. Han ble tildelt Nobelprisen i kjemi for 2017 sammen med Jacques Dubochet og Joachim Frank, for å ha utviklet kryoelektronmikroskopi (kryo-EM) for nøyaktig bestemmelse av strukturen av biomolekyler i løsning. 

Henderson bestemte strukturen av noen membranproteiner med røntgendiffraksjon. Han viste senere at det var mulig å bestemme strukturen av biomolekyler med kryo-EM så nøyaktig at molekylstrukturen kunne bestemmes i detalj. 

Henderson tok bachelograden ved universitetet i Edinburgh, og doktorgraden i Cambridge i 1969. Han arbeidet ved MRC-laboratoriet for molekylær biologi i Cambridge fra 1973 og var leder for laboratoriet fra 1996 til 2006.

I august 2017 ble Henderson, sammen med sin kollega i Cambridge, Nigel Unwin, tildelt Gjønnesmedaljen på møtet i den internasjonale union for krystallografi i Hyderabad i India, for utvikling og bruk av nye metoder til strukturbestemmelse av biologiske komplekser med nær atomær oppløsning ved bruk elektronkrystallografi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.