Richard Ginori er en italiensk porselensprodusent. Firmaet er verdenskjent for produkter av høyeste tekniske og kunstneriske kvalitet. Samarbeidet med arkitekten Giò Ponti resulterte i viktige internasjonale priser.

Greve Carlo Ginori etablerte i 1735 Manufacture de Doccia i Doccia ved Firenze. Firmaet utførte skulpturer i porselen basert på klassiske idealer. Samtidig laget man eksklusive og overdådig dekorerte middagsserviser for eliten.

Leopoldo Carlo Ginori Lisci overtok ansvaret for Manufacture de Doccia i 1806. Senere det samme århundret deltok firmaet på en rekke internasjonale utstillinger med praktarbeider, dekorert med håndmalte blomster i romantisk stil. Fra midten av 1800-tallet produserte Manufacture de Doccia også arbeider med røtter i italiensk renessanse. I 1896 kjøpte Giulio Richard firmaet og navnet ble skiftet til Società Ceramica Richard Ginori.

Under 1900-tallet har Richard Ginori samarbeidet med flere fremragende italienske formgivere og arkitekter. Giò Ponti var kunstnerisk leder i perioden fra 1923 til 1933. Hans former var tuftet på klassisismens idealer, ofte dekorert med arkitektoniske elementer. På verdensutstillingen i Paris mottok Ponti og firmaet den høyeste utmerkelsen – Grand Prix.

Fra midten av 1900-tallet var produksjonen enklere, men fortsatt av høy kvalitet. På 1980-tallet og utover har Richard Ginori samarbeidet med designere som Achille Castiglioni, Franco Albini og Enzo Mari.

Merkevareprodusenten Gucci kjøpte Richard Ginori i 2013 og fra 2016 er firmaet under luksusvarekonsernet Kering. Kunstnerisk leder for Richard Ginori er Alessandro Michele (2018).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.