Richard Christopher Carrington av Ukjent. Falt i det fri (Public domain)

Richard Carringtons tegning av en stor solflekk observert 1. september 1859. A og B markerer hvor økt utstråling oppstod som i løpet av 5 minutter spredte seg til C og D for så å forsvinne raskt.

Tegning av en stor solflekk av Richard C. Carrington. Falt i det fri (Public domain)

Richard Christopher Carrington var en britisk astronom og bryggerieier, opprinnelig teolog. Navnet hans er knyttet til det kraftigste av de kjente flare-utbruddeneSola.

Tilsvarende kraftige, men relativt sjeldne, solstormer utgjør en betydelig trussel for satellitter og kommunikasjonssystemer i dagens høyteknologiske samfunn. Solstormer med samme styrke som den han først observerte kalles gjerne Carrington-type hendelser.

I 1864 ga Carrington ut et stort verk om sine detaljerte solobservasjoner fra 1853 til 1861 som var utført ved hans eget observatorium i Redhill. Han bekreftet tidligere bestemmelser av Solens rotasjonstid og solflekkenes breddevariasjon som var blitt gjort av Galileo Galilei og Christoph Scheiner fra deres observasjoner av Solen med teleskoper i årene like etter 1608.

1. september 1859 observerte Carrington og en annen britisk amatørastronom, Richard Hodgson (1804–1872), uavhengig av hverandre, en kraftig økt utstråling fra et lokalt område på solskiven. Siden dette var så uvanlig trodde Carrington til å begynne med at den sterke lysøkningen kunne skyldes en instrumentfeil. Han innså etter hvert at han hadde observert et reelt solart fenomén.

Ved geomagnetiske målestasjoner i en rekke land ble det neste dag registrert store geomagnetiske forstyrrelser som varte i flere timer. Disse forstyrrelsene ble fulgt av kraftig nordlys som også ble observert ved lave geografiske bredder – fra England og Frankrike til Italia.

Carrington og hans samtidige innså at det måtte være en sammenheng mellom det sjeldne solare utbruddet, de geomagnetiske forstyrrelsene og det kraftige nordlyset.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.