Rhea

Månen Rhea fotografert av romfartøyet Cassini.

Av .

Rhea er den nest største av Saturns måner.

Faktaboks

Uttale
rhˈea

Månen er oppkalt etter den greske gudinnen Rhea.

Karakteristikk

Rhea har en diameter på 1530 km. Månen har en tetthet på 1,3 g/cm3, som er 1,2 ganger vannets tetthet. Dette tyder på at Rhea består av tre fjerdedeler vannis og en fjerdedel stein. Tettheten er fordelt som for Månen ved at den er særlig høy på den nordlige halvkule.

Kratrene på overflaten har diametre opp til 75 km, fordelingen er irregulær og tyder på en variert geologisk historie. Overflatetemperaturen kan bli –174 grader celsius på solfylte områder og –220 grader celsius i skyggelagte områder.

Rhea har ifølge målinger gjort med Cassini-romsonden, en meget tynn atmosfære som inneholder noe oksygen.

I 2008 oppdaget Cassini-romsonden tegn til ringer rundt Rhea. Dette var første gang det ble observert ringer rundt en måne.

Bane

Rhea har en omløpstid på 4,5 døgn rundt Saturn, hvor den beveger seg i en gjennomsnittlig avstand på 527 000 km.

Rhea beveger seg i bunden rotasjon rundt Saturn, som betyr at månen alltid viser samme side mot planeten.

Observasjoner

Rhea ble oppdaget av Giovanni Cassini i 1672. Månen ble avbildet som en liten prikk av romfartøyene Voyager 1 og 2 i 1980 og 1981. Rhea ble deretter observert på nært hold av Cassini-romsonden i 2006.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg