Rhabdinopora

Planktoniske kolonier av graptolitten Rhabdinopora flabelliforme fra eldste Ordovicium (488 millioner år gammel) ved Slemmestad, Norge.
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Rhabdinopora, utdødd graptolittslekt fra nederste ordovicium, med klokkeformede kolonier og flyteblære. Koloniene kunne inneholde hundrevis av individer som alle var dannet ved knoppskyting fra et første individ. Knoppskytingen dannet etter hvert lange grener som med jevne mellomrom ble forbundet med hverandre av tverrstivere. Dette førte til at kolonien til slutt så ut som et fiskenett. Ved hjelp av flyteblæren kunne Rhabdinopora leve planktonisk, i motsetning til den lignende graptolitten Dictyonema, som levde fastsittende på sjøbunnen. Rhabdinopora døde ut i Ordovicium, mens Dictyonema finnes i lag fra Kambrium til Karbon.

Faktaboks

Uttale
rhabdinoˈpora
Etymologi
gresk rhabdos ‘stang’ og poros ‘pore, åpning’
Også kjent som

Dictyonema

Arter av Rhabdinopora er viktige ledefossiler for starten av ordovicium i hele verden. De er alminnelige i alunskiferformasjonen i oslofeltet, men er også funnet her og der i tilsvarende lag ved østkanten av fjellkjeden fra Rogaland til Finnmark. Særlig er forekomsten på Digermulhalvøya i Finnmark kjent for vakkert oppbevarte kolonier.

Tidligere ble disse planktoniske formene kalt Dictyonema, og de tidlig-ordoviciske alunskifrene de opptrer i, kalles derfor i eldre litteratur for dictyonemaskifer.

Litteratur

  • Bulman, 1954: The graptolite fauna of the Dictyonema shales of the Oslo Region. Norsk Geologisk Tidsskrift 33, 1-40.
  • Reading, H.G. 1965: Eocambrian and Lower Palaeozoic geology of the Digermul Peninsula, Tanafjord, Finnmark. Norges geologiske undersøkelse 234, 167-191.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg