Revolusjonær organisasjon 17. november

Artikkelstart

Revolusjonær organisasjon 17. november var en gresk venstreradikal terroristgruppe. Gruppen ble dannet i 1975 og oppkalt etter datoen da studentoppstanden ved Den polytekniske høyskolen i Aten ble slått ned av de militære høsten 1973. Oppstanden var rettet mot den USA-støttede militærjuntaen, og gruppen knyttet an til dette. Den var mot det greske establishment, anti-amerikansk, anti-NATO og anti-Tyrkia. Gruppens mål var å få stengt de amerikanske basene i Hellas, få slutt på den tyrkiske okkupasjonen av Nord-Kypros og få Hellas ut av NATO og EU.

Gruppen har vært lite aktiv siden tidlig i 1990-årene. I 2003 fengslet greske myndigheter 15 personer med tilknytning til terrorgruppen, og de anser i dag gruppen som oppløst.

I 1970- og 1980-årene stod terrorgruppen bak flere aksjoner i Hellas. Den utførte en rekke attentater mot amerikanske tjenestemenn og sto, blant annet, bak drapene på en ambassadefunksjonær i 1975 og en marineoffiser i 1983. Også greske tjenestemenn ble drept. Etterhvert begynte gruppen også med bombeattentater, blant annet mot amerikanske militærbusser i 1987. Under Golfkrigen i 1991 stod gruppen for minst 15 terrorangrep mot mål som tilhørte de allierte i kampen mot Irak. Gruppen utførte også diverse anslag mot tyrkiske mål.

I juni 2000 ble en britisk militærattaché skutt og drept i Aten. Greske myndigheter mener at 17. november stod bak drapet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg