Bronselurene i Revheimfunnet
Av /Arkeologisk museum, UiS.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Revheimfunnene er arkeologiske funn fra Revheim i Madla i Stavanger. Funnene stammer fra bronsealderen (cirka 800–700 fvt.) og omfatter blant annet to praktfulle bronselurer, som lå over en meter dypt i en myr.

Lurene er satt sammen av flere rørdeler, fint støpt og nøye tilpasset. Lurene er så godt bevart at de fremdeles er fullt brukbare. Fra nordisk bronsealder kjennes 48 slike eller lignende lurer, de fleste fra Danmark.

Like ved stedet der lurene ble funnet, finnes et helleristningsfelt. En antar at stedet har vært en kultplass for området.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Rigmor Thorsen

Hei! Jeg lurer på om dere kan si noe om hvor nøyaktig lurene ble funnet på Revheim. Jeg bodde like ved Fluberget, ved enden av en vei som heter Revheimsslåttå, og kunne tenke meg å høre om jeg har vært så heldig å ha bodd på historisk grunn. Takk!

svarte Ida Scott

Hei Rigmor! Fagansvarlig Frans-Arne Stylegar har sikkert mer kunnskap om dette, og svarer etter hvert. Det står ellers litt mer om funnene hos Norgeshistorie: https://www.norgeshistorie.no/bronsealder/religion-og-verdensbilder/0316-gaver-til-gudene.html og hos Stavanger kommune: https://www.stavanger.kommune.no/siteassets/samfunnsutvikling/planer/reguleringsplaner/store-planoppgaver/madla-revheim/arkeologiske-funn.pdf. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen

skrev Frans-Arne Stylegar

Det er i hvert fall like i nærheten, Rigmor! Du finner et kart i Soga om Sola og Madla, b. 1, s. 101. Boken finner du digitalt hos Nasjonalbiblioteket, nb.no

skrev Rigmor Thorsen

Takk for tilbakemelding! Jeg har funnet tilleggsinformasjon om funnene i en bok som heter "Madla-bilder. Fotovandring gjennom gjennom gamle Madla, Revheim og Sunde" fra 1990, Hafrsfjord Forlag, ISBN 82-7590-002-6. På side 188 finner jeg bilder av lurene og gården der de ble funnet. Mens denne gården idag har adresse Revheimsslåttå 2, bodde jeg like nede i veien mot Fluberget, nærmere der det ble funnet flintdolk fra Bronsealderen, som vist i kart på s. 101 i "Soga om Sola og Madla, b.1.". Historisk grunn? Ja!

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg