Reubke

Artikkelstart

Reubke var en musiker- og orgelbyggerfamile fra landsbyen Hausneindorf i delstaten Sachsen-Anhalt sentralt i Tyskland. Mest kjent er pianisten, organisten og komponisten Julius Reubke (1834–1858), som var en av Franz Liszts yndlingselever og opphavsmann til det stort anlagte og ofte framførte orgelverket Sonate over Salme 94.

Reubke & Sohn

Adolf Reubke (1805–1875) var orgelbygger, og regnes som en av de mest betydelige av de tyske orgelfabrikantene på 1800-tallet. I likhet med de fleste andre orgelbyggerne i starten av 1800-tallet leverte han orgler i den klassiske tradisjonen, med mekanisk spilleoverføring i instrumentene. To av sønnene, Emil (1836–1884) og Karl (1842–1913), arbeidet i sin fars verksted. I 1860 ble Emil Reubke partner i virksomheten. Orgelbyggeriet endret da navnet til Reubke & Sohn. Fra 1872 var Emil eneeier. Mot slutten av århundret gikk firmaet over til å bygge orgler med pneumatisk traktur, som et av de første orgelbyggeriene. Etter Emil Reubkes død ble virksomheten solgt til orgelbyggeren Ernst Röver.

Firmaets største instrument var et orgel med 81 stemmer, fire manualer og pedal, og ble bygd til katedralen i Magdeburg i 1861. Det eneste av Reubkes orgler som har overlevd ble bygd til St. Marienkirche i Kyritz i 1873. Instrumentet har gjennomgått renovering og restaurering i flere omganger, og har i dag 40 stemmer, fordelt på tre manualer og pedal.

Julius Reubke

Julius Reubke, sønn av Adolf Reubke, var en svært talentfull organist og komponist, men døde bare 24 år gammel. Hans komposisjoner ble utgitt posthumt, og består av en sonate og noen mindre stykker for piano, sanger, og en orgelsonate med symfonisk format.

Orgelsonaten over Salme 94 er et av de tidligste programmatiske orgelverkene fra 1800-tallet, og er et mesterverk i den tyske romantiske stil.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gailit, M. (1995). Julius Reubke: Leben und Werk. Langen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg