Til tross for at en relativt liten del av befolkningen behersker fransk, har det utviklet seg en ganske omfattende franskspråklig litteratur blant forfattere som har sin bakgrunn i landet. De fleste av dem har fått sin utdannelse i utlandet, i første rekke i Frankrike, og har sitt virke utenfor landet.

Kongos dominerende forfatter er Tchicaya U Tam'si, som gjorde seg bemerket med både lyrikk, skuespill og romaner. I hans omfattende forfatterskap forenes afrikanske og europeiske impulser. Imidlertid var Martial Sinda (f. 1930) den første kongoleseren som utgav en diktsamling, Premier chant de départ. En annen meget anerkjent lyriker er J.-B. Tati-Loutard, som også har skrevet romanen Le Récit de la mort (1987) foruten noveller. I hele sitt forfatterskap kretser han om tanken på døden, både som fysisk kjensgjerning og som bilde på stagnasjonen i samfunnet.

Likevel er det romanforfatterne som i første rekke har preget landets litterære utvikling. Blant disse er Jean Malonga (1907–85), Jean-Pierre Makouta-Mboukou (f. 1929), kjent for Les Dents du destin (1984), Guy Menga (f. 1935), som også er dramatiker, den nyskapende og allsidige Henri Lopes og Emmanuel Dongala, kjent bl.a. for Vindmannen (norsk overs. 1990). Landets fremste dramatiker er Sylvain Bemba (1934–95), som også skrev romaner, bl.a. Rêves portatifs (1979), om hvordan moderne medier brukes politisk i det nye Afrika, og Léopolis (1984), som tar for seg mordet på Patrice Lumumba.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.