Republikken Kongos flagg
Republikken Kongos flagg er i de populære panafrikanske fargene; grønt, gult og rødt.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Riksvåpenet ble gjeninnført etter systemskiftet i 1991.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Republikken Kongos flagg er i de panafrikanske fargene – en gul, diagonal stripe som skiller en grønn trekant ved stangen fra en rød trekant ved flaggets ytterside. Flagg i disse fargene ble først tatt i bruk i Etiopia i 1897. Da tidligere europeiske kolonier ble selvstendige i 1950-årene, tok mange flagg i fargene til dette eneste landet som hadde unngått kolonisering (bortsett fra i årene 1936–1942). Grønt står for landets natur, gult for naturrikdommene, og rødt for frihetskampen. Våpenet er et av de få i Afrika som følger europeisk heraldisk tradisjon, et gult skjold med en grønn elv tvers over, og en oppreist rød løve.

Flagget

Landet vest for Kongo-elven var fra 1880 til 1958 en del av den franske kolonien Fransk Ekvatorialafrika. Republikken ble opprettet i 1958 og ble uavhengig av Frankrike i 1960. Det nåværende flagget ble offisielt antatt 18. august 1958.

Landet var lenge preget av politisk uro, og i 1968 grep et marxist-leninistisk parti makten og proklamerte Folkerepublikken Kongo. I 1970 fikk landet helt nye nasjonalsymboler, ny nasjonalsang og et rødt flagg med et «sosialistisk» statsemblem i øvre venstre hjørne ved stangen. En revolusjon i 1989 førte til at folkerepublikken ble avløst av et mer demokratisk regime. Sovjetunionens sammenbrudd gjorde at økonomisk støtte derfra opphørte. Det gamle flagget ble tatt tilbake 10. juni 1991.

Riksvåpenet

Riksvåpenet er et gult skjold delt av en bølget grønn stripe, som symboliserer elven Kongo. Skjoldet er belagt med en stående rød løve som holder en fakkel i den ene forlabben. Over skjoldet er det en gullkrone med grønn pull og tagger formet som stiliserte trær, og med landets offisielle navn på randen. Skjoldholdere er to svarte elefanter med hvite konturer, som står på en rød plint ( i noen versjoner en tømmerstokk) omvunnet av et tekstbånd med mottoet Unité, travail, progrès ('Enhet, arbeid, fremskritt').

Våpenet ble fastsatt i 1963, men ble i 1969 erstattet av et emblem med kommunistiske symboler. Riksvåpenet ble gjeninnført etter systemskiftet i 1991.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg