Renault R-35, fransk lett stridsvogn utviklet av Renault S.A., brukt under den annen verdenskrig, den mest tallrike stridsvogntypen i den franske hæren ved den tyske invasjonen i mai 1940.

Produksjon av R-35 startet i 1936, og i alt ble omkring 2000 produsert. R-35 ble og eksportert til Polen, hvor 53 av 100 bestilte var levert ved det tyske angrepet 1. september 1939, og til Jugoslavia, Romania og Tyrkia. De polske stridsvognene ble ikke brukt i kamp under angrepet på Polen, men evakuert til Romania.

Tyskland erobret et stort antall R-35 og brukte de under den annen verdenskrig til blant annet trening og som bergningsvogner, en del av tårnene som ble fjernet fra disse ble brukt i befestningene i Atlanterhavsmuren, og nærmere 200 ble utrustet med en 4,7 cm kanon og brukt som panserjagere.

Renault R-35 veide omkring 10,5 tonn og hadde et mannskap på to, var utrustet med en 37 mm kanon og en 7,5 mm mitraljøse, og utstyrt med en bensindrevet væskeavkjølt Renault motor med en ytelse på 82 hk som gav stridsvognen en topphastighet på opptil 20 km/t.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.