Renata Tebaldi

Faktaboks

Renata Tebaldi
Uttale
tebˈaldi
Født
1. februar 1922, Pesaro, Italia
Død
19. desember 2004, San Marino
Renata Tebaldi var en av de største internasjonale sopranene i perioden 1950-1970.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Renata Tebaldi var en italiensk sanger (sopran) og en av de store publikumsfavorittene i årene etter andre verdenskrig.

Hun studerte sang i Parma og hjembyen Pesaro og hadde sin scenedebut i Rovigo i rollen som Elena i Arrigo Boitos opera Mefistofele. Under vanskelige krigsforhold i Italia hadde hun noen opptredener og vakte oppmerksomhet for sin tolkning av Desdemona i Giuseppe Verdis Otello i Trieste i 1946. Hennes virkelige gjennombrudd kom da Arturo Toscanini, som omtalte hennes stemme som en «englerøst», inviterte henne til gjenåpningskonserten av La Scala i 1946, der hun blant annet sang sopranpartiet i Verdis Requiem.

Hun fikk flere store roller på La Scala i årene som fulgte, og i 1950 gikk ferden ut i verden, først i Edinburgh Festival og Royal Opera House i London og, ikke minst, til Metropolitan i New York, der hun ble et av de store trekkplastrene i årene som fulgte. Hun ble omtalt som den største kassasuksessen siden Kirsten Flagstad. Hennes motspillere var navn som Giuseppe Di Stefano, Jussi Björling og Placido Domingo, og hennes konkurrent på de store sopranrollene var Maria Callas. Konkurransen sto i stor grad om rollene i operaer av Verdi og Giacomo Puccini.

Tebaldi hadde sin avskjedsforestilling på Metropolitan i 1973 i rollen som Desdemona. Tre år senere ga hun sin siste solokonserter i Carnegie Hall og på La Scala, hvoretter hun bosatte seg i Milano og etter hvert i San Marino. Hun giftet seg aldri; familie og barn lot seg ikke innpasse i hennes over 30 år lange karriere.

Tebaldi utga en rekke plater og mottok Grammy Awards i 1959 og 1961.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg