René Auberjonois

Faktaboks

René Auberjonois
Uttale
åberʒånoˈa
Født
18. august 1872, Montagny-près-Yverdon, Sveits
Død
11. oktober 1957, Lausanne, Sveits

Artikkelstart

René Auberjonois var en sveitsisk maler. Hans første arbeider var preget av realismen før han gikk over til et mer eksperimentelt formspråk preget av postimpresjonistiske teknikker. Auberjonois ble utdannet ved Hochschule i Dresden og ved South Kensington School i London i 1895–1897, siden blant annet hos James McNeill Whistler i Paris. Maleriene hans var påvirket av florentinsk tidlig-renessanse, med stive, gotiserende figurer i strenge, enkle komposisjoner, men i en modernistisk form.

Auberjonois fant som oftest sine motiver i hjemtraktene i Vaud. Han malte særlig landskaper, både med og uten figurer, men også stilleben og portretter. Fra 1930-tallet gikk han over til en enklere stil påvirket av Amedeo Modigliani og ekspresjonismen.

Auberjonois virket også som scenedekoratør, blant annet for Igor Stravinskijs Historien om en soldat (1918). I sin levetid var hans popularitet i stor grad begrenset til den tyskspråklige delen av Sveits, men han har i ettertiden blitt regnet som en av det moderne sveitsiske maleriets ledende kunstnere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg