Statue av ulven som ammer Romulus og Remus. Motivet er et symbol for byen Roma. Statuen står i Musei Capitolini i Roma.
/Marie-Lan Nguyen.

Romulus og Remus er Romas grunnleggere ifølge romersk mytologi. Romulus og tvillingbroren Remus var sønner av krigsguden Mars og Rhea Silvia, som var datter av Numitor, kongen i Alba Longa.

Faktaboks

Uttale
rˈomulus og Remus
Etymologi
latin ‘romeren’

Ifølge den mest vanlige varianten av myten tilrev Numitors bror Amulius seg makten i Alba Longa, og gjorde hans datter Rhea Silvia til en vestalinne, det vil si en prestinne viet til gudinnen Vesta, som blant annet måtte avlegge et kyskhetsløfte. Amulius gjorde dette for å sikre at Numitor ikke fikk sønner som kunne hevne seg på ham. Krigsguden Mars forgrep seg på Rhea Silvia, og hun ble dermed gravid og fødte tvillingene Romulus og Remus. Da Amulius hørte dette, fikk han Romulus og Remus kastet i elven Tiber. De ble reddet på magisk vis av en ulvinne, som også ammet dem. Etter at ammetiden var over, ble guttene funnet av hyrden Faustulus som tok dem med til sin kone, Acca Larentia, som sammen oppdro tvillingparet. Da de vokste til, drepte de Amulius og ga Numitor makten tilbake over Alba Longa. Selv slo de seg ned ved Tiber og grunnla der byen Roma.

Romulus skal ha bygd en mur rundt byen, og Remus skal ifølge en av mytene ha blitt drept av sin bror da han fornærmet Romulus ved å hoppe over muren. En annen myte forteller at etter drapet på Remus etablerte Romulus et asyl på en av høydene i Roma. Her kunne flyktninger, drapsmenn, slaver og kriminelle søke tilflukt og beskyttelse. Samtidig røvet han sabinske kvinner og fraktet dem tilbake til Roma, slik at byen kunne vokse. Denne episoden er også kjent som Sabinerinnerovet.

Romulus ble senere kjent som den første av Romas sju konger. Ifølge en myte regjerte han i 40 år før han forsvant under en storm og ble tatt opp til gudene, nå som guden Quirinus. Det finnes ingen spor etter kult tilegnet Romulus.

Det er vanskelig å si hvor gammel mytene om Romulus og Remus er, men vi vet at myten var velkjent blant romerne på 300-tallet fvt. Den første bronsestatuen av brødreparet som ammes av ulvinnen, skal ha blitt ferdig i år 296 fvt., og det samme populære motivet ble også preget inn på romerske sølvmynter fra 269 fvt. Noen forskere mener at myten kan spores enda lenger tilbake, antagelig til 500-tallet fvt.

Ifølge mytene hersket Romulus cirka 753–716 fvt. og grunnla mange betydningsfulle institusjoner. Arkeologiske funn tilsier at det har vært bosetning der dagens Roma ligger siden ca. år 1000 fvt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bremmer, J. N., & Horsfall, N. (1987). Roman Myth and Mythography. London, Oxford University Press.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg