Filippinene er det eneste landet i Sørøst-Asia med overveldende flertall av kristne, over 90 %. Kristendommen kom til Filippinene med de spanske erobrerne på 1500-tallet.

Om lag 83 % av befolkningen hører til den katolske kirke, som er inndelt i 16 erkebispedømmer og 64 bispedømmer. Katolikkene driver mange skoler og flere universiteter/høyskoler. Under Marcos-regimet stod den katolske kirken, ledet av kardinal Jaime L. Sin i Manila og kardinal J. Vidal i Cebu, i første rekke i kampen for demokrati.

3 % er aglipayanere som brøt med den katolske kirke pga. nasjonalistisk misnøye med spansk dominans. De kom senere til å forkaste pavens overhøyhet og er nå splittet flere forskjellige kirker.

Ca. 2 % tilhører Iglesia ni Christo, en filippinsk, protestantisk kirke. Øvrige protestantiske kirker og menigheter omfatter 3–4 %; de raskest voksende er av nordamerikansk evangelisk type.

De fleste av de rundt 4–5 % muslimene bor i Mindanao. Blant den kinesiske minoriteten finnes en del konfuciansk-pregede buddhister. I Watawat ñg Lahi-kirken (rizalistas) dyrkes nasjonalhelten José Rizal (1861–96) som en reinkarnasjon av Jesus Kristus. Det finnes også Jehovas vitner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.