Religion på Filippinene

Artikkelstart

Filippinene er det eneste landet i Sørøst-Asia med overveldende flertall av kristne, over 90 %. Kristendommen kom til Filippinene med de spanske erobrerne på 1500-tallet.

Om lag 83 % av befolkningen hører til den katolske kirke, som er inndelt i 16 erkebispedømmer og 64 bispedømmer. Katolikkene driver mange skoler og flere universiteter/høyskoler. Under Marcos-regimet stod den katolske kirken, ledet av kardinal Jaime L. Sin i Manila og kardinal J. Vidal i Cebu, i første rekke i kampen for demokrati.

3 % er aglipayanere som brøt med den katolske kirke pga. nasjonalistisk misnøye med spansk dominans. De kom senere til å forkaste pavens overhøyhet og er nå splittet flere forskjellige kirker.

Ca. 2 % tilhører Iglesia ni Christo, en filippinsk, protestantisk kirke. Øvrige protestantiske kirker og menigheter omfatter 3–4 %; de raskest voksende er av nordamerikansk evangelisk type.

De fleste av de rundt 4–5 % muslimene bor i Mindanao. Blant den kinesiske minoriteten finnes en del konfuciansk-pregede buddhister. I Watawat ñg Lahi-kirken (rizalistas) dyrkes nasjonalhelten José Rizal (1861–96) som en reinkarnasjon av Jesus Kristus. Det finnes også Jehovas vitner.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg