I folketellingen 2011 oppgav bare 14 % av tsjekkerne at de tilhørte et trossamfunn mens 34,5 % svarte "ingen religiøs tro" og 44,5 % unnlot å svare. Folketellingen viste også at blant trossamfunnene det bare den den romersk-katolske kirken som har mer en én prosent av befolkningen som medlem, nemlig 13,5 %. De bøhmiske brødres evangeliske kirke har 0,5 av befolkningen som medlemmer og den tsjekkoslovakiske husittkirken 0,4 %. Andre trossamfunn er enda mindre. Tsjekkerne er dermed ett av Europas mest sekulære folk, særlig i den bøhmiske landsdelen.

De områdene i Sentral-Europa som utgjør Tsjekkia ble stort sett kristnet på 800-tallet. Rundt år 1400 førte en religiøs reformbevegelse med sterkt nasjonalt preg, ledet av Jan Hus, til opprettelsen av en nasjonal bøhmisk kirke (husitter). Husittene fikk stor utbredelse helt til habsburgerne fordrev dem i 1620. Siden da har flertallet av de kristne vært katolikker, men arven etter Jan Hus lever videre i form av flere mindre protestantiske kirkesamfunn.

Etter det kommunistiske statskuppet 1948 ble de ulike religionssamfunnene utsatt for kontroll og sterkt press fra myndighetene. Den katolske kirke gjennomgikk en vanskelig periode, preget av betydelig fall i kirkesøkning. Fra 1985 skjedde en oppsiktsvekkende fornyelse av kirkesøkningen. Fra 1989 er det igjen religionsfrihet, og kirkesamfunnene har fått tilbake beslaglagt eiendom.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

25. juli 2014 skrev Arve Kjell Uthaug

Hei,I den generelle artikkelen i Store Norske Leksikon om Tsjekkia står det at berre 13.9 prosent oppgjev at dei høyrer til eit trussamfunn (alle trussamfunn inkluderte). I artikkelen om religion i Tsjekkia står det at den katolske kyrkja har ein oppslutnad på 39 prosent i befolkninga. I teorien kan kanskje desse to opplysningane sameinast dersom det å "høyra til" eit trussamfunn er noko heilt anna enn "oppslutnad" om trussamfunnet. Dette er likevel litt vanskeleg å forstå. Slik opplysningane no står, synest dei å strida mot kvarandre, og i alle fall gjev dei ikkje ei god hjelp til å forstå religionen og den katolske kyrkja sin posisjon i samfunnet.Beste helsingArve Kjell Uthaug

14. september 2016 svarte Guro Djupvik

Hei Arve Kjell,
Takk for innspill, det har du helt rett i. Jeg skal få en fagansvarlig til å korrigere dette, slik at det er samsvar mellom artiklene.

Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.