Tsjekkerne er et av Europas mest sekulære folk, særlig i den bøhmiske landsdelen. Ifølge oversikten utarbeidet av World Atlas i 2017 er 51,9 prosent av den tsjekkiske befolkningen ikke tilsluttet noe trossamfunn, 34,2 prosent er erklærte ateister eller agnostikere, 10,3 prosent tilhører den romersk-katolske kirke, 0,5 prosent er medlemmer i de bøhmiske brødres evangeliske kirke og 0,4 prosent er medlemmer av den tsjekkoslovakiske husittkirken. Andre trossamfunn er enda mindre.
Religion i Tsjekkia

Jan Hus på bålet. Samtidig illustrasjon til Jenakodeksen Antithesis Christi et Antichristi. Nasjonalmuseets bibliotek, Praha.
Historie
De områdene i Sentral-Europa som utgjør Tsjekkia ble stort sett kristnet på 800-tallet. Rundt år 1400 førte en religiøs reformbevegelse med sterkt nasjonalt preg, ledet av Jan Hus, til opprettelsen av en nasjonal bøhmisk kirke (husitter). Husittene fikk stor utbredelse helt til habsburgerne fordrev dem i 1620. Siden da har flertallet av de kristne vært katolikker, men arven etter Jan Hus lever videre i form av flere mindre protestantiske kirkesamfunn.
Etter det kommunistiske statskuppet i 1948 ble de ulike religionssamfunnene utsatt for kontroll og sterkt press fra myndighetene. Den katolske kirke gjennomgikk en vanskelig periode, preget av betydelig fall i kirkesøkning. De kirkelige lederne var kontrollert av det kommunistiske regimet, og kirkesamfunnene fikk beslaglagt sine eiendommer. Fra 1985 skjedde det imidlertid en fornyelse av søkningen til kirkene, blant annet inspirert av utviklingen i nabolandet Polen, spesielt etter at den polske kardinalen Karol Wojtyła ble valgt til pave i 1978 (Johannes Paul 2). Den mottakelsen som pave Johannes Paul 2 fikk ved besøk i Polen og andre land, og de budskap paven kom med under disse besøkene gjorde inntrykk på befolkningen i Tsjekkia.
Etter overgangen fra kommunistisk diktatur til demokratisk flerpartisystem i 1989 ble det igjen religionsfrihet i Tsjekkia, og kirkesamfunnene fikk tilbake beslaglagte eiendommer.
Kommentarer (2)
skrev Arve Kjell Uthaug
svarte Guro Djupvik
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.