Religion i Saudi-Arabia

Mekka er den muslimske verdens religiøse sentrum. Hundretusener av pilegrimer valfarter til den hellige byen hvert år, noe som gir Saudi-Arabia betydelige inntekter. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Omkring 96 prosent av Saudi-Arabias befolkningen er muslimer. Flertallet er sunnimuslimer, men det finnes imidlertid en sjia-minoritet på rundt 8 prosent. Denne minoriteten har også i dag problemer med å bli akseptert av sunni-flertallet. Landets rundt 1,5 prosent kristne har ikke statsborgerskap og er uten rett til kirker og offentlig religionsutøvelse.

Den mest innflytelsesrike religiøse institusjonen er det statsstøttede Ulama-rådet. En av rådets fremste oppgaver er å gi religiøse begrunnelser for regimets politikk. Det religiøse politiet, styrt av «Komiteen for dydens fremme og lastenes bekjempelse», påser at alle regler for offentlig moral følges. Regler for sosial atferd (klesdrakt, forbud mot at kvinner kjører bil, stenging av forretninger under bønnetidene osv.) er inspirert av den puritanske wahhabitter-bevegelsen; flertallet følger den strenge hanbali-lovskolen, landets offisielle lovskole, et mindretall følger shafi'i-skolen.

Landets herskere har ønsket å fremstå som forbilde og ledere for hele den muslimske verden. I 1986 tok kong Fahd tittelen «Vokter av de to helligdommer», det vil si Mekka og Medina, de to byene som bare kan besøkes av muslimer. Ka'ba i Mekka er islams kultiske sentrum. Hit strømmer millioner av muslimer under den årlige pilegrimsferden (hajj). I Medina ligger profeten Muhammads grav. Etter 1960 har Saudi-Arabia finansiert moskébygg over hele verden, drevet internasjonalt hjelpearbeid blant muslimer, og vært med på å grunnlegge og finansiere internasjonale islamske organisasjoner, de fremste er Muslim World League (Rabita al-alam al-islami) og OIC (Organization of Islamic Conference, arabisk Munazzamat al-mu'tamar al-islami), begge med hovedsete i landet. Fra 1990-årene har blant annet forholdet til USA og den økonomiske utviklingen i landet fremmet den religiøse opposisjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg