Religion i Romania

Romania har sin egen ortodokse kirke, som er uavhengig av patriarken i Istanbul. Bildet viser en rumensk-ortodoks kirke i Cluj-Napoca. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Romanias dominerende religionssamfunn er den rumensk-ortodokse kirke (folketelling 2011: 85,9 prosent), men det er også betydelige innslag av romersk-katolske (4,6 prosent, flest ungarere, men også rumenere), reformerte (3,2 prosent, ungarere), foruten pinsevenner, gresk-katolske (unerte) og baptister.

Både den slaviske og den greske ortodokse tradisjonen har vært viktig, men i 1862 ble rumensk innført som det offisielle liturgiske språket i den ortodokse kirken. I 1865 ble kirken organisert som en autokefal (selvstendig) kirke, og anerkjent av den økumeniske patriark i 1885. I 1925 ble et eget patriarkat opprettet i Bucureşti. Under det kommunistiske styret (1945–1989) ble kirkene forfulgt, men den ortodokse kirke lyktes å bevare en viss offisiell posisjon. Etter Nicolae Ceauşescu-regimets fall i 1989 er det religionsfrihet i Romania.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg