Ortodoks påske (2018)
I Manastireni i Cluj-regionen feires det påske i den ortodokse kirken i april 2018.
Romania

Romania har sin egen ortodokse kirke, som er uavhengig av patriarken i Istanbul. Bildet viser en rumensk-ortodoks kirke i Cluj-Napoca. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Romanias dominerende religionssamfunn er den rumensk-ortodokse kirke (folketelling 2021: 85,3 prosent), men det er også betydelige innslag av romersk-katolske (4,5 prosent, flest ungarere, men også rumenere), reformerte (3,0 prosent, ungarere), foruten pinsevenner, gresk-katolske (unerte), baptister og muslimer.

Historikk

Både den slaviske og den greske ortodokse tradisjonen har vært viktig, men i 1862 ble rumensk innført som det offisielle liturgiske språket i den ortodokse kirken. I 1865 ble kirken organisert som en autokefal (selvstendig) kirke, og anerkjent av den økumeniske patriark i 1885. I 1925 ble et eget patriarkat opprettet i Bucureşti. Under det kommunistiske styret (1945–1989) ble kirkene forfulgt, men den ortodokse kirke lyktes å bevare en viss offisiell posisjon. Etter Nicolae Ceauşescu-regimets fall i 1989 er det religionsfrihet i Romania.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg