Religion i Polen

Den katolske kirke står sterkere i Polen enn i noe annet østeuropeisk land. Bildet viser et krusifiks mellom åkrene på landsbygda, pyntet med flagg og blomster. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

I Polen tilhører 87,2 prosent av befolkningen den katolske kirke. 1,3 prosent er ortodokse kristne, mens 0,4 prosent er protestanter. Den jødiske befolkningen talte 3,5 millioner før andre verdenskrig, men bare en tiendedel overlevde holocaust. Av disse har de fleste senere utvandret, slik at det i dag bare er cirka 10 000 jøder i Polen.

Etter andre verdenskrig var forholdet mellom kirke og stat svært spent, men kirken lyktes å bevare sin selvstendighet. Under kampen for demokrati i 1980-årene spilte kirken en sentral rolle. Valget av den polske kardinal Karol Wojtyła til pave i 1978 (Johannes Paul 2) og hans ni besøk som pave til hjemlandet i perioden fra 1979 til 2002 bidro til å styrke kirken ytterligere.

Etter det kommunistiske regimets fall i 1989 har spørsmålet om konfesjonell undervisning i skolene og abortspørsmålet ført kirken inn i konfliktsituasjoner. Tilknytningen til den katolske kirke er likevel sterk i Polen. Millioner deltar i årlige pilegrimsferder, spesielt til den «svarte madonna» i Częstochowa.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg