Religion i Kosovo

Artikkelstart

Kosovo er en sekulær stat. 95,6 prosent av befolkningen er muslimer, 2,2 prosent er romersk-katolske og 1,5 prosent er ortodokse kristne.

Religionsforskjeller

Freske i klosteret i Decan (Decani)
Lisens: CC BY SA 3.0
I Sinan Pasja-moskéen i Prizren
Lisens: CC BY SA 3.0

Religionsforskjellene i Kosovo følger i stor grad etniske skillelinjer. Nesten alle albanerne har muslimsk bakgrunn, mens serberne er ortodokse kristne. I tillegg finnes det små grupper av tyrkisk- og slavisktalende muslimer. De fleste katolikkene er albanske. Rom-folket er muslimer og kristne.

Religiøs kulturarv

Det fins mange former for islam i Kosovo. Denne butikken i Gjakova selger hodeplagg til forskjellige sufiordener i Kosovo og utlandet.
Lisens: CC BY SA 3.0

Fra 1389 til 1912 var Kosovo offisielt under osmansk styre. Flertallet av albanerne gikk etter hvert gikk over til islam, mens de fleste serbere forble kristne, tett tilknyttet den serbisk-ortodokse kirken. Denne kirken ble en viktig bærer av serbisk kunst og kultur, særlig etter gjenopprettelsen av patriarkatet i Peć i 1557. Klostrene i Vest-Kosovo (Dečani og Peć) ble i 2006 oppført på UNESCOs verdensarvliste, sammen med Den ortodokse kirken Vår Frue av Ljevis i Prizren fra 1306–1309. På UNESCO-listen står de oppført under «Middelaldermonumenter i Kosovo». Kosovo har også bevart flere moskéer i klassisk osmansk stil, slik som Sinan-Pasja-moskéen i Prizren fra 1615 og den keiserlige moské i Pristina fra 1461.

I Jugoslavia-tiden ble befolkningen svært sekularisert, og mye av den religiøse kulturarven vanskjøttet og ødelagt. Ettersom religiøse symboler i stor grad assosieres med henholdsvis albanere og serbere og deres historie i området, har de ofte blitt angrepet i perioder med konflikt og krig. I 1998–1999 ble dusinvis av muslimske bygg ødelagt, slik som den osmanske basaren i Gjakova (Ðakovica) og den røde moskéen i Peć fra 1700-tallet. I forbindelse med albanske hevnangrep har mange ortodokse kirker blitt ødelagt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg