Kosovo er en sekulær stat. Mer enn 90 prosent av befolkningen er muslimer, 6,1 prosent er ortodokse kristne og omkring én prosent er romersk-katolske.

Religionsforskjellene i Kosovo følger i stor grad etniske skillelinjer. Nesten alle albanerne har muslimsk bakgrunn, mens serberne er ortodokse kristne. I tillegg fins det små grupper av tyrkisk- og slavisktalende muslimer. De fleste katolikkene er albanske. Rom-folket er muslimer og kristne. 

Fra 1389 til 1912 var Kosovo offisielt under osmansk styre. Flertallet av albanerne gikk etterhvert gikk over til islam, mens de fleste serbere forble kristne, tett tilknyttet den serbisk-ortodokse kirken. Denne ble en viktig bærer av serbisk kunst og kultur, særlig etter gjenopprettelsen av patriarkatet i Peć i 1557. Klostrene i Vest-Kosovo (Dečani og Peć) er i dag på UNESCOs verdensarvliste. Kosovo har også bevart flere moskeer i klassisk osmansk stil, slik som Sinan-Pasja-moskeen i Prizren (1615) og Fatih-moskeen (Sultan-moskeen) i Priština (1461).

I Jugoslavia-tiden ble befolkningen svært sekularisert, og mye av den religiøse kulturarven vanskjøttet og ødelagt. Ettersom religiøse symboler i stor grad assosieres med hhv. albanere og serbere og deres historie i området, har de ofte blitt angrepet i perioder med konflikt og krig. I 1998-1999 ble dusinvis av muslimske bygg ødelagt, slik som den osmanske basaren i Gjakova (Ðakovica) og den røde moskéen i Peja (Peć) fra 1700-tallet. I forbindelse med albanske hevnangrep har mange ortodokse kirker blitt ødelagt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.