Religion i Israel

Det hersker full religionsfrihet i Israel, men den overveiende del av befolkningen (utenom de okkuperte områdene fra 1967) tilhører jødedommen (cirka 80 prosent). Det er rundt 15 prosent muslimer (mest sunni-muslimer), 2 prosent kristne og 1,6 prosent drusere. På Vestbredden er muslimer (mest sunni-muslimer) i flertall (75 prosent), mens jødene utgjør omkring 17 prosent, kristne og andre cirka 8 prosent. I Gazastripen utgjør muslimene (mest sunni-muslimer) rund 99 prosent.

Israel er en sekulær stat, og det er skille mellom stat og synagoge, men den jødiske loven (Halakha) gjelder på enkelte områder, for eksempel familierett. All jødisk ekteskapsinngåelse og skilsmisse må være religiøs og godkjennes av Overrabbinatet, eventuelt behandles i en religiøs domstol. Sabbaten (lørdag) og andre jødiske helligdager er religiøse helligdager.

Ortodokse jøder har formet ulike religiøse partier som ofte har stor innflytelse i det politiske liv. Viktige områder for de religiøse partiene er skolepolitikken og bosetningspolitikken, og de ønsker offentlig overholdelse av sabbaten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg