Religion i Israel

Det hersker full religionsfrihet i Israel, men den overveiende del av befolkningen (utenom de okkuperte områdene fra 1967) tilhører jødedommen (ca. 80%). Det er ca. 15 % muslimer (mest sunni-muslimer), 2 % kristne og 1,6 % drusere. På Vestbredden er muslimer (mest sunni-muslimer) i flertall (75 %), mens jødene utgjør ca. 17 %, kristne og andre ca. 8 %. I Gazastripen utgjør muslimene (mest sunni-muslimer) ca. 99 %.

Israel er en sekulær stat, og det er skille mellom stat og synagoge, men den jødiske loven (Halaka) gjelder på enkelte områder, f.eks. familierett. All jødisk ekteskapsinngåelse og skilsmisse må være religiøs og godkjennes av Overrabbinatet, evt. behandles i en religiøs domstol. Sabbaten (lørdag) og andre jødiske helligdager er religiøse helligdager.

Ortodokse jøder har formet ulike religiøse partier som ofte har stor innflytelse i det politiske liv. Viktige områder for de religiøse partiene er skolepolitikken og bosetningspolitikken, og de ønsker offentlig overholdelse av sabbaten.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg