Religion i Irland

Om lag 90 prosent av befolkningen i Irland tilhører den katolske kirke, men det finnes også anglikanere (3 prosent) og andre kristne (1 prosent), blant annet presbyterianere og metodister. De resterende er tilhengere av andre religioner (3 prosent) eller er ikke-religiøse.

Den katolske kirken i Irland har fire erkebispedømmer og 26 bispedømmer. Anglikanerne har to erkebispedømmer og 11 bispedømmer. I statsskolene tilbys kristendomsundervisning tilpasset den konfesjon barna tilhører.

Historikk

Den anglikanske kirken var statskirke frem til 1869, da kirke og stat ble skilt. Under den nasjonalistiske kampen for løsrivelse fra Storbritannia, var den katolske kirken et naturlig samlingspunkt som støttet folkets kamp. Den hadde nærmest full oppslutning og sterk indirekte makt. Med dannelsen av den nye republikken i 1922 fikk kirken stor makt over lovgivningen. Flere grunnlovsendringer i 1920- og 1930-årene bar preg av katolsk ideologi, for eksempel forbudene mot skilsmisse og prevensjon (1935). Kirkens rolle ble ytterligere styrket i den reviderte grunnloven av 1937. Katolisismen ble tidlig institusjonalisert i skoleverket, og dens ideologiske innflytelse resulterte blant annet i kriminalisering av «umoralsk» skjønnlitteratur, som James Joyce, og litteratur om barnebegrensning.

Selv om den katolske kirken i 1980- og 1990-årene engasjerte seg sterkt i aktuelle politiske saker, blant annet mot legaliseringen av abort (folkeavstemninger 1983 og 1992) og skilsmisse (folkeavstemning 1986 og 1995), er dens posisjon dramatisk forandret. Kirken har mistet mye av sin direkte politiske makt, blant annet som overhode for utdannelsespolitikk og -praksis, og som premissgiver for seksualmoralsk ideologi og praksis. Endringene startet for alvor mot slutten av 1960-årene, og sammenfaller med modernitetens spede inntog i Irland, fremveksten av den nye kvinnebevegelsen og dens krav til endring, og fra 1973 med EU-medlemskapet.

Opphevingen av den katolske kirkens hegemoni innebærer ikke at irene ikke lenger definerer seg som kristne. Fremdeles ønsker opp mot 90 prosent av befolkningen å beholde de katolske ritualene i forbindelse med fødsel, ekteskap og død, og selv om nye generasjoner er mindre religiøst aktive enn sine forgjengere, er fremdeles Irland, sammenlignet med andre europeiske stater, en utpreget katolsk nasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg