Rekonstruert mannsbunad fra Sunnmøre
.
Skjorta dekoreres med både hvit og rød tellesøm på skuldre og ermelinninger
.

Den rekonstruerte mannsbunaden fra Sunnmøre var ferdig utarbeidet i 1991 og fikk positiv uttalelse fra Bunad- og folkedraktrådet. Den bygger på bevart draktmateriale fra første del av 1800-tallet, og alle delene til bunaden er nøyaktige kopier av gamle plagg.

Faktaboks

Det var bunadnemnda for Sunnmøre som sto for rekonstruksjonen, og det meste av draktmaterialet kommer fra Stranda på Sunnmøre. De gamle draktplaggene er i dag i Sunnmøre Museums eie. Bunaden bærer preg av louis-seize-stil, som var moderne på slutten av 1700-tallet, men på Sunnmøre holdt nok stilen seg godt inn i neste århundre. Joachim Frichs draktakvareller fra Sunnmøre, fra midten av 1800-tallet, viser samme type klær i bruk.

Da bunaden ble lagt fram for Bunad- og folkedraktrådet, konkluderte de slik: «Bunad- og folkedraktrådet uttalar at bunadnemnda for Sunnmøre har gjort eit godt arbeid i kopieringa av dei gamle draktdelane. Det er når det gjeld vyrkje, saum og utforming godt samsvar mellom dei gamle og nye draktdelane.»

Draktdeler

Trøye

Brun vadmelstrøye med ståkrage og nedbrettede slag er kopiert til bunaden. Ståkragen har kanter av svart klede. Trøya er rett avskåret foran, med buet overgang mot ryggpartiet, som er lengre. Bak går ryggsømmene nesten sammen ved livlinja, og ender i vifteformede skjøter under livet. Trøya er dobbeltspent med åtte par knapper foran og to knapper i ryggen.

Vest

Vesten lages i grønt klede med røde kanter i ullstoff. Den har samme fasong som trøya, med høy ståkrage og små slag. Den er enkeltspent med ti messingknapper, og går til livlinja. Ryggen er i lin.

Bukse

Som trøya er også buksa i brunt vadmel. Den har brei klaff foran, kneppet til ei litt høyere linning, med messingknapper. Ved kneet avsluttes buksa med messingknapper.

Bukseseler

Selene er brodert med ullgarn i rosemønster på svart ullstoff. De er kantet med rødt ullstoff/klede. Selene er kopiert etter brudgomsselene til Lars Godøy fra Skeide i Ulstein.

Bukseseler til mannsbunaden
.

Skjorte

Skjorta lages i halvlin, men er kopiert etter ei bomullsskjorte. Den dekoreres med både hvit og rød tellesøm på skuldre og ermelinninger. Den er kopiert etter ei skjorte fra Stranda, og ettersom originalen er i bomull, er den antagelig yngre enn de andre draktplaggene. Den har høy ståkrage med knapphull til sølvknappen.

Strømper og band

Det brukes hvite, glattstrikkede ullstrømper til bunaden. Strømpebanda er flettet i flere farger.

Hodeplagg og halstørkle

Topplue eller høg hatt er hodeplagg til bunaden
.

Det brukes to ulike hodeplagg til bunaden. Det ene er ei rød, strikket topplue, såkalt raudehuve, med flossekant nederst. Det andre er en høy hatt i børstet filt. Silketørkleet kan være i ulike farger, og det knytes rundt halskragen på skjorta.

Silketørkle brukes også til mannsbunaden
.

Metall

Halsknapp til mannsbunad
.

Knappene til trøya leveres i bronse, mens knappene til buksa er i bronse og messing.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg