Artikkelstart
Husfliden på Lillehammer har rekonstruert flere kvinnebunader med utgangspunkt i draktskikken i Gudbrandsdalen fra slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet. En variant kom i produksjon på slutten av 1990-tallet. Den er rekonstruert etter prinsippene til Norsk institutt for bunad og folkedrakt, men er ikke ført fram til endelig uttalelse. I 2004 reviderte Husfliden Lillehammer Grafferbunaden, slik at den nå framstår som en rekonstruert bunad fra slutten av 1700-tallet. Den varianten er utarbeidet i samarbeid med Norsk institutt for bunad og folkedrakt , og fikk uttalelse derfra høsten 2004.
Faktaboks
- Draktområde
- Gudbrandsdalen, Oppland
- Bunadskategori
- Kategori 3
Begge bunadene henter kildematerialet fra Nord-Gudbrandsdalen. Det er her det er breiest kildemateriale og dokumentasjon på den mest særpregede draktskikken. Norsk institutt for bunad og folkedrakt kalte derfor bunaden for Kvinnebunad frå Nord-Gudbrandsdalen i sin uttalelse, men den forhandles som en Gudbrandsdalsbunad. Husfliden Lillehammer ønsker å holde de to bunadene med utgangspunkt i 1700-tallets draktskikk adskilt fra hverandre, men kildematerialet er felles for begge variantene, og beskriver én draktskikk. Instituttets sekretariat forholder seg slik til dette i vurderinga av den reviderte Grafferbunaden: «Sjølv om dei aller fleste draktdelane er henta frå garden Graffer, er den å sjå på som ein variant til den før rekonstruerte kvinnebunaden frå 1700-talet.»
Nord-Gudbrandsdalen er et interessant draktområde, der kjennetegnet er kombinasjon av sterkt motepreg og lokalt særpreg. På slutten av 1700-tallet var det rokokkomoten som påvirket klesskikken i Gudbrandsdalen, og i snitt så vel som materialbruk er denne påvirkningen synlig. Rundt 1830 skjedde det ei endring i draktskikken, fra de rokokkopåvirkede plaggene med snøreliv, trøye og stakk – til de sammensydde livkjolene, snørlivskjolen, som vi kjenner igjen i mange ulike bunadsvarianter i dag.
Norsk institutt for bunad og folkedrakt har i flere omganger registrert draktplagg i privat eie og i museumseie. Arbeidet har foregått i samarbeid med flere lokale instanser, og i seinere tid først og fremst med bunadsnemnda i Gudbrandsdalens husflidsforening, og Husfliden Lillehammer. I tillegg har en støttet seg til flere forskeres arbeid med draktskikken i Gudbrandsdalen. Thale Gjessing ga ut ei avhandling om emnet i 1949, og i tillegg til at flere andre har behandlet samme tema, ble Ragnhild Bleken Rustens bok om folkedrakt og bymote i Gudbrandsdalen utgitt posthumt i 2002. Flere av folkelivsskildrerne på 1700- og 1800-tallet interesserte seg også for Gudbrandsdalen, og blant annet Johannes Flintoes bilde herfra har vært trukket inn som kilde i rekonstruksjonsarbeidet.
Den broderte stakken fra garden Graffer i Lom har vært i søkelyset i bunadssammenheng gjennom det meste av 1900-tallet og fram til i dag. I tillegg til dette enkeltplagget er det også bevart andre draktdeler fra Graffer. Dette har vært hovedkilden til den reviderte Grafferbunaden, men andre draktplagg fra samme området er trukket inn i rekonstruksjonsarbeidet. Klærne som er kopiert er fra slutten av 1700-tallet og fram til cirka 1820.
Norsk institutt for bunad og folkedrakt gjør denne vurderinga i uttalelsen til den reviderte Grafferbunaden: «Draktskikken frå slutten av 1700-talet og framover til først på 1800-talet gjev rom for variasjon i material og uttrykk. Den reviderte kvinnebunaden er å sjå på som ein variant av denne, og gjev eit godt inntrykk av korleis draktskikken kunne te seg. Materialane i bunaden er av god kvalitet, og i godt samasvar med det som finst i dei gamle draktdelane. Unnataket er stoffet i trøya som vil bli skifta ut med eit litt fastare ullstoff. Bunad- og folkedraktrådet vil gjerne understreka den høge handverkskvaliteten på sølvet og dei nye plagga. Dei nye draktdelane er gode kopiar av tilsvarande gamle draktdelar i så vel snitt, saum, brodering som sylvarbeid. Det er å vone at Husfliden Lillehammer vil halda seg til standarden som modellbunaden gir, og arbeide ut fleire variantar og tilbehør ut frå det bevarte drakttilfanget i Gudbrandsdalen.»
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.