Reis deg, Guds menighet er en misjonssalme i fem strofer med tekst av Melchior Falk Gjertsen fra 1897. Melodien er komponert av Alexej Fjodorovitsj Lvov og er melodien til den russiske tsarhymne fra 1833, som også forekommer i Tsjajkovskijs 1812-ouverture.

Salmens hovedtanke er at den gleden som bruden (menigheten eller kirken) kjenner i forhold til brudgommen (Kristus), skal bringes ut til alle som ikke har hørt evangeliet. Misjonens oppgave er ifølge salmen å føre «de forvillede» hjem. Salmen stod i flere norsk-amerikanske og norske sangbøker før den i 1985 kom med i Norsk salmebok. Her er teksten noe modernisert. Salmen er videreført som nr. 690 i Norsk salmebok 2013.

Forfatteren, Melchior Falk Gjertsen (1847–1913), ble født i Kaupanger i Sogn. Han gikk på latinskolen i Bergen og utvandret 17 år gammel til USA, hvor han i 1868 ble ordinert til prest. Han virket som prest i norsk-amerikanske menigheter i Illinois, Wisconsin og Minnesota.

Alexej Fjodorovitsj Lvov (1798–1870) var en russisk komponist, fiolinist og militærmusiker, født i Reval (Tallinn) i Estland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.