Reims. Den gotiske katedralen sett fra vest. – Bilde, se også arkitektur.

SCODE. Begrenset gjenbruk

Reims er en by i Frankrike, i regionen Grand Est, i departementet Marne, ved elven Vesle og Canal de l'Aisne à la Marne, 143 km nordøst for Paris. Byen har 183 042 innbyggere (2014), med forsteder 319 059 innbyggere (2013).  

Reims er hovedby i landskapet Champagne. Byen er sentrum for produksjon og omsetning av vin, særlig champagne. Store lagre i huler hugd ut i kalkklippene i selve byen og i omegnen. Tradisjonsrik tekstilindustri, som bl.a. ble drevet av familien Gobelin før de kom til Paris. Tekstilindustrien har hatt tilbakegang siden den annen verdenskrig, og er delvis kompensert av vekst i verkstedindustrien; glassverk. Universitet, grunnlagt 1548.

Reims er særlig kjent for sin praktfulle katedral (Notre-Dame), påbegynt 1211, avsluttet først på 1300-tallet med unntak av tårnene som ble ferdige sist på 1400-tallet. Katedralen er blant de aller største og mest berømte gotiske byggverk som er bevart, særlig rik på figurskulpturer. Den var 1223–1825 kroningskirke. Ellers bør nevnes klosterkirken Basilique St.-Rémi (fra 1000-tallet), den romerske triumfbuen Porte de Mars (300-tallet) og viktige historiske museer. Reims var Colberts fødested.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.