Reims

Reims. Den gotiske katedralen sett fra vest. – Bilde, se også arkitektur.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Reims er en by i Frankrike, i regionen Grand Est, i departementet Marne, ved elven Vesle og Canal de l'Aisne à la Marne, 143 km nordøst for Paris. Byen har 182 460 innbyggere (2017), med forsteder 320 276 innbyggere (2014).

Faktaboks

Uttale
rɛ̃s

Reims er hovedby i landskapet Champagne. Byen er sentrum for produksjon og omsetning av vin, særlig champagne, og store lagre er hugd ut i huler i kalkklippene i selve byen og i omegnen. Byen har hatt en tradisjonsrik tekstilindustri, som blant annet ble drevet av familien Gobelin før de kom til Paris. Tekstilindustrien har hatt tilbakegang siden andre verdenskrig, og er delvis kompensert av vekst i verkstedindustrien (blant annet glassverk). Byen har et universitet som ble grunnlagt i 1548.

Reims er særlig kjent for sin praktfulle katedral (Notre-Dame), påbegynt i 1211, men avsluttet først på 1300-tallet med unntak av tårnene som ble ferdige sist på 1400-tallet. Katedralen er blant de aller største og mest berømte gotiske byggverk som er bevart, og er særlig rik på figurskulpturer. Den var kroningskirke i 1223–1825. Ellers bør nevnes klosterkirken Basilique St.-Rémi (fra 1000-tallet), den romerske triumfbuen Porte de Mars (300-tallet) og flere viktige historiske museer. Reims var Colberts fødested.

Historie

Reims, det gamle Durocortorum, var de keltiske romeres hovedstad. Under romerne het byen Civitas Remorum, og ble erkebispesete rundt 290.

Etter Chlodvig 1s dåp i Reims i 496 hadde erkebiskopen rett til å krone Frankrikes konger i katedralen Notre Dame. I 1429 holdt Jeanne d'Arc sitt inntog med Karl 7. Universitetet ble stiftet i 1548.

Reims lå stadig i ildlinjen under den første verdenskrig, og led store skader under de tyske bombardementer. Etter krigen ble byen gjenreist etter en ny plan og katedralen og St. Rémi-kirken restaurert. Under andre verdenskrig ble Tysklands kapitulasjon undertegnet i Reims 7. mai 1945.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg