Reims. Den gotiske katedralen sett fra vest. – Bilde, se også arkitektur.

SCODE. Begrenset gjenbruk

Reims er en by i Frankrike, i regionen Grand Est, i departementet Marne, ved elven Vesle og Canal de l'Aisne à la Marne, 143 km nordøst for Paris. Byen har 183 042 innbyggere (2014), med forsteder 319 059 innbyggere (2013).  

Reims er hovedby i landskapet Champagne. Byen er sentrum for produksjon og omsetning av vin, særlig champagne. Store lagre i huler hugd ut i kalkklippene i selve byen og i omegnen. Tradisjonsrik tekstilindustri, som bl.a. ble drevet av familien Gobelin før de kom til Paris. Tekstilindustrien har hatt tilbakegang siden den annen verdenskrig, og er delvis kompensert av vekst i verkstedindustrien; glassverk. Universitet, grunnlagt 1548.

Reims er særlig kjent for sin praktfulle katedral (Notre-Dame), påbegynt 1211, avsluttet først på 1300-tallet med unntak av tårnene som ble ferdige sist på 1400-tallet. Katedralen er blant de aller største og mest berømte gotiske byggverk som er bevart, særlig rik på figurskulpturer. Den var 1223–1825 kroningskirke. Ellers bør nevnes klosterkirken Basilique St.-Rémi (fra 1000-tallet), den romerske triumfbuen Porte de Mars (300-tallet) og viktige historiske museer. Reims var Colberts fødested.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.