Reidar Holtermann

Faktaboks

Reidar Holtermann
Hans Reidar Holtermann
Født
20. oktober 1895, Sokndal
Død
25. november 1966, Bærum

Statue av major Reidar Holtermann utenfor hovedporten til Hegra festning. Holtermann ledet en styrke på 250 mann og én kvinne i kamp mot tyskerne i 20 dager våren 1940.

/Forsvarsbygg.

Artikkelstart

Reidar Holtermann var en norsk artillerioffiser som blant annet ledet forsvaret ved Hegra Festning i 1940.

Bakgrunn

Reidar Holtermann gikk ut fra Krigsskolen i 1917, og fortsatte på Den militære høyskole. Deretter, i en periode da mange offiserer ikke fikk fast ansettelse på grunn av trang økonomi i Forsvaret, tok Holtermann en grad i økonomi. Han avanserte senere gjennom gradene i Forsvaret, til han fikk majors grad i 1937.

Kampene ved Hegra

Ved det tyske angrepet på Norge i 1940 samlet Holtermann en styrke på rundt 250 soldater og ledet denne til Ingstadkleiven fort ved Hegra i Stjørdal, senere kjent som Hegra Festning. Festningen her var nedlagt i 1926, etter å ha vært bygd som grensefort mot Sverige. Mannskapet ryddet og satte fortet i stand. Skyts og annet nødvendig fantes på festningen, men var demontert og måtte settes på plass.

Fortet var i seg selv ikke sentralt å holde, men motstanden og det faktum at styrken holdt ut i tre uker mot gjentatte tyske angrep ble sett på av mange som en seier for norsk moral. Det bandt også opp en del tyske tropper i felttoget. Holtermann og garnisonen kapitulerte 5. mai etter at annen motstand i Sør-Norge hadde opphørt.

Videre karriere

Reidar Holtermann gikk inn i jobb på Orkanger, og engasjerte seg i motstandsarbeidet i Trøndelag. I 1942 var han nær ved å bli oppdaget, og flyktet derfor til Sverige. Han fortsatt videre til Skottland, hvor han ble sjef for den norske brigaden. Han returnerte i 1945 som sjef for Distriktskommando Trøndelag og kunne frigjøre området hvor han hadde kjempet i 1940.

Etter krigen fortsatte han karrieren i Forsvaret og hadde en rekke fremtredende stillinger. Hans siste kommando var nestkommanderende i Hæren, som generalmajor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg