Regin Dahl

Faktaboks

Regin Dahl
Født
5. november 1918, Tórshavn
Død
29. mars 2007, København

Artikkelstart

Regin Dahl var en færøysk lyriker og sangkomponist.

Dahl var hele sitt voksne liv bosatt i Danmark, men diktet på færøysk, og debutboken bar da også tittelen Í utlegd (1936). Hans lyrikk er utpreget musikalsk, ofte sangbar, med sterk vekt på rytmiske elementer og språklig velklang. Lengst nådde han i naturskildringene, ofte med en blanding av sårhet og ironisk kommentar. Temaene kretser om kjærligheten, ensomheten, angsten for det ukjente. Noen dikt har også et klart engasjement mot krigens og undertrykkelsens redsler. Bildene er sterkt situasjonsladede, og de religiøse overtonene er merkbare i enkelte dikt. Mest utfordrende var han i noen dikt som hyller den erotiske kjærligheten. Formen er en forsiktig modernisme.

Blant hans mest sentrale diktsamlinger kan nevnes Eftirtorv (1981), som er en gjennomført komposisjon over utlegd-motivet: Dikteren trer frem i form av en utstøtt dverg som skaper i det skjulte. Videre utga han diktsamlingen Smámunir (2000, Små forskjeller).

Regin Dahl komponerte også musikk til egne og andres dikt, og ga ut plater med egen sang. Gjendiktninger til norsk finnes i Færøysk lyrikk (ved Knut Ødegård, 1974).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg