Regin Dahl, færøysk lyriker og sangkomponist. Dahl var hele sitt voksne liv bosatt i Danmark, men diktet på færøysk, debutboken bar da også tittelen Í utlegd (1936). Hans lyrikk er utpreget musikalsk, ofte sangbar, med sterk vekt på rytmiske elementer og språklig velklang. Lengst når han i naturskildringene, ofte med en blanding av sårhet og ironisk kommentar. Temaene kretser om kjærligheten, ensomheten, angsten for det ukjente; noen dikt har også et klart engasjement mot krigens og undertrykkelsens redsler. Bildene er sterkt situasjonsladede, de religiøse overtonene er merkbare i enkelte dikt. Mest utfordrende er han i noen dikt som hyller den erotiske kjærligheten. Formen er en forsiktig modernisme.

Blant hans mest sentrale diktsamlinger kan nevnes Eftirtorv (1981), som er en gjennomført komposisjon over utlegd-motivet; dikteren trer frem i form av en utstøtt dverg som skaper i det skjulte. Videre utgav han diktsamlingen Smámunir (2000, Små forskjeller).

Regin Dahl komponerte også musikk til egne og andres dikt og gav ut plater med egen sang. Gjendiktninger til norsk i Færøysk lyrikk (ved Knut Ødegård, 1974).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.