Raymond N. Wilson.

. fri

Raymond N. Wilson var en britisk fysiker, designer og utvikler av optikk for astronomiske teleskoper. Wilson ledet arbeidet med adaptiv optikk til ESOs New Technology Telescope (NTT). Han er forfatter av tobindsverket Reflecting Telescope Optics, som regnes som et standardverk for alle teleskopdesignere.

Wilson fikk sin utdannelse ved University of Birmingham og Imperial College i London. Fra 1961 arbeidet han med teleskopoptikk ved Carl Zeiss AG, Oberkochen i Tyskland. I 1972 startet han sin lange karriere ved European Southern Observatory (ESO), hvor han fikk en ledende rolle i arbeidet med å perfeksjonere teleskopers optiske yteevne. I dette arbeidet inngikk utviklingen av adaptiv optikk som korrigerer atmosfærens optiske forstyrrelser. Denne teknologien gjorde det meningsfylt å satse på teleskoper med større speildiametere enn det som var bygget tidligere.

Raymond Wilson mottok i 2010 både Tycho Brahes pris og Kavliprisen i astrofysikk. Den siste prisen delte han med Roger Prior Angel og Jerry Earl Nelson for deres viktige bidrag til den teknologiske utviklingen av kjempeteleskoper.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.