Raymond Leppard

Faktaboks

Raymond Leppard
Raymond John Leppard
Født
11. august 1927, London, Storbritannia
Død
22. oktober 2019, Indianapolis, Indiana, USA

Artikkelstart

Raymond Leppard var en britisk-amerikansk dirigent og cembalist, en av de første dirigentene i Storbritannia som hentet frem igjen operaer fra den tidlige barokken og som dermed gjorde et pionerarbeid innenfor tidligmusikk-feltet.

Leppard var en allsidig musiker, som foruten sin virksomhet som dirigent og cembalist også var komponist og arrangør for film og fjernsyn.

Leppard ble amerikansk statsborger i 2003.

Bakgrunn

Leppard var født i London og oppvokst i Bath. Han ble musikkstudent ved Trinity College ved University of Cambridge med cembalo og bratsj som instrumenter. Her utviklet han seg også som kordirigent.

Karriere

Leppard gjorde sin dirigentdebut i Wigmore Hall i London i 1952 med et ensemble han selv hadde opprettet. Han konserterte som cembalist og redigerte musikk for Goldsbrough Orchestra, det senere English Chamber Orchestra. Han var en av lærerkreftene ved Trinity College i årene 1958–1968.

I studietiden var Leppard blitt interessert i det eldste operarepertoaret, og i 1962 ble hans utgave av Poppeas kroning av Claudio Monteverdi fremført ved Glyndbourne-festspillene. Oppsetningen ble mottatt med stor interesse, og Leppard fulgte opp med de øvrige bevarte operaene av Monteverdi foruten operaer av Francesco Cavalli.

Leppard ledet forestillinger på Den Norske Opera i november 1966 av Poppeas kroning, i regi ved Joan Cross og med blant andre Kari Frisell og Sven Olof Eliasson i hovedrollene. Dette var den første oppsetningen av en 1600-tallsopera i Norge. Leppard gjestet Oslo-Filharmonien (daværende Filharmonisk Selskaps Orkester) i oktober 1968, blant annet med Liv Glaser som solist i en klaverkonsert av Johann Sebastian Bach.

Leppard utvidet sitt repertoar til også å omfatte senere musikk, særlig høybarokken og wienerklassisismen, men også musikk fra det 20. århundre. Han var sjefdirigent for BBC Northern Symphony Orchestra i Manchester (nåværende BBC Philharmonic) i perioden 1973–1980. Han gjorde sin amerikanske debut med New York-filharmonien i 1969 og var musikksjef for Indianapolis Symphony Orchestra i 1987–2001.

Leppard dirigerte ved en rekke operahus, blant annet Metropolitan i New York, San Francisco-operaen, Staatsoper Hamburg og Covent Garden i London. Han ledet oppsetninger av barokkoperaer på Kungliga Operan i Stockholm i 1969, 1977 og 2000.

Innspillinger

Leppard ledet et stort antall bemerkede plateinnspillinger, blant annet flere komplette operaer av den tidlige barokkens komponister Claudio Monteverdi og Francesco Cavalli.

Leppard gjorde også innspillinger av musikk av 1700-tallets store komponister, blant andre Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi, Wolfgang Amadeus Mozart og Joseph Haydn. Han samarbeidet blant annet med amerikanske trompetisten Wynton Marsalis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg