Ravenglass

Artikkelstart

Ravenglass er en landsby i England, i fylket Cumbria, halvveis mellom Barrow-in-Furness og Whitehaven. Landsbyen er den eneste kystbyen i Lake District National Park og ligger ved utløpet av elvene Esk, Mite og Irt. Nordøst for Ravenglass ligger Scafell Pike.

Historie

Ravenglass ble grunnlagt i år 78 evt som havn, kommandosenter og depot for romerne, som oppholdt seg her i mer enn 300 år. Dette var den nordlige utposten for vokterne av Hadrian’s mur, men det er få rester som vitner om tilstedeværelsen, bortsett fra badehuset hvor veggene ennå står. Disse veggene skal være blant de høyeste gjenværende fra romertiden i England, 3,65 meter høye.

Dalene innenfor Ravenglass inneholdt store mengder jernmalm, som allerede romerne utvant. Behovet for jernmalm vokste med det britiske imperiet, og selv om malmen ligger i lommer og derfor er vanskelig å finne, var den attraktiv fordi den er fosforfri, hvilket er en stor fordel i stålproduksjon. I 1854 ble gruvene gitt opp, men omkring 1870 sørget den fransk-tyske krig for at lommene av denne spesielle malmen igjen ble lønnsomme. Parlamentet vedtok i 1873 å anlegge en smalsporet jernebane fra gruvene i Eskdale og ned til Ravenglass. Siden toget kunne frakte malm kom samtidig ønsket om persontransport. Ravenglass & Eskdale Railway fikk en god start, men lykken tok slutt i 1912 da gruvene ble nedlagt.

Første verdenkrig ville krevd alt materiellet støpt om til våpen om det ikke hadde vært for en gruppe menn som drev med smalsporet jernbane for moro. De startet med å leie jernbanen og fikk i 1914 et nytt lokomotiv fra Christiania i Norge. Lokomotivet var bygget av Bassett-Lowke, fikk navnet «Prins Olaf» og hadde vært en av attraksjonene på jubileumsutstillingen i Frognerparken samme år. I Ravenglass ble lokomotivet døpt Sans Pareil og etter tolv år i aktiv tjeneste ble det delelager for de øvrige lokomotivene.

Et sagn forteller at Ravenglass er St Patricks fødeby.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg