Ravenala

Ravenala. «De reisendes tre» er Madagaskars nasjonalplante og stedegen for øya. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Ravenala er en slekt i familien Strelitziaceae som består av én eneste art, Ravenula madagascariensis som kalles «De reisendes tre». Denne arten er stedegen (endemisk) for Madagaskar og øyrepublikkens nasjonalplante.

Faktaboks

Uttale
ravenˈala
Også kjent som
madagascariensis, de reisendes tre
Vitenskapelig navn
Ravenala
Beskrevet av
Michel Adanson

De reisendes tre er palmelignende, med inntil 10 m høy stamme som avsluttes med en vifteformet samling langstilkede blad som står i to rekker. I bladenes utvidede slirer samler det seg regnvann. Vannsamlingene kan også danne fytotelma.

Det er flere forklaringer på det norske navnet, som er tilsvarende navnene som brukes på flere europeiske språk. En forklaring er at vannet som samles i bladslirene kan drikkes, men dette vannet kan være lite innbydende; det dannes gjerne fytotelma som kan inneholde egne samfunn av små dyr og mikroorganismer. En annen forklaring er at bladene kan brukes til skygge og en tredje forklaring er at bladene ofte har en øst-vest retning slik at de kan brukes til å indikere himmelretning.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Ravenala
Ravenala
GBIF-ID
2763094

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg