Rautaruukki

Rautaruukki var et finsk stålindustrikonsern grunnlagt i Helsingfors i 1960 av den finske stat, som per 2006 eide 40 prosent av aksjene. Stålverket hadde produksjon i 12 europeiske land av stål og metallprodukter til konstruksjon, maskiner, industri m.m.

Faktaboks

Uttale
rˈautaruukki Oyj
Også kjent som
Ruukki

I 1992 dannet Rautaruukki og Norsk Jern Holding (eierselskapet til Norsk Jernverk) stålkonsernet Fundia AB, som i 1996 ble heleid av Rautaruukki. Fundia, finske Wärtsilä og svenske SKF slo i 2005 sammen sine virksomheter innen produksjon av langt stål til selskapet Ovako, hvor Rautaruukki var største eier. Omsetningen var cirka fem milliarder amerikanske dollar med rundt 12 000 ansatte i 2004.

Ruukki Norge

Ruukki Norge var en av Norges største grossister innen stål og metall. Selskapet ble grunnlagt i 1874, fra 1924 under navnet Carl Christensen og Brødre (CCB) og overtatt av Rautaruukki i 1989. I 2006 ble restene av Norsk Jernverk i Mo i Rana, stål- og valseverket Fundia Armeringsstål, solgt av Rautaruukki til det spanskkontrollerte selskapet BT Norge.

I 2010 ble det slutt på stålproduksjonen til Ruukki i Mo i Rana og 137 ansatte mistet jobben. Selskapet driver siden kun distribusjon til kunder i byggebransjen i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg