Rauland er en bygd i Vinje kommune, Telemark, på nordsiden av innsjøen Totak. Rauland er en utpreget fjellbygd. Bare 11 prosent av arealet ligger under 900 moh. Tyngden av bosetningen ligger langs nordsiden av Totak. Her ligger også Rauland kirke, som ble bygd i tre og ble oppført i 1803.

Jordbruk, småindustri og turisttrafikk er hovednæringer. Songa kraftverk ved Totak, som har en ytelse på 120 MW, nytter fallet på 287 meter fra Songavatnet til Totak. I nord ligger Hardangervidda nasjonalpark og i øst Møsvatn Austfjell landskapsvernområde.

Rauland er kjent for sin gamle byggekunst. Godt bevarte hussamlinger finnes i Austbøgrenda (Øvre og Nedre Mo) og i østenden av Lognvikvatnet (Søndre Lognvik og Søndre Øygarden). Flere godt bevarte gamle hus finner man også langs Totak. I Hadlandsgrenda har man blant annet et middelalderloft på Midgarden. Herredshuset er dekorert med Sveinung Svalastogas Draumkvedet. Rauland kirke i Raulandgrenda, har et krusifiks fra cirka 1200.

Vågrenda er kjent for sagnet om Dyre Vaa, og i Arabygdi kan man se Dyre Vaas monument over Myllarguten og stua hans, Kosi, som er blitt minneheim. I Rauland har Universitetet i Sørøst-Norge har en avdeling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.