Rauhelleren

Rauhelleren på Hardangervidda
/DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0
Rauhelleren turisthytte en kveldsstund.
Rauhelleren turisthytte

Artikkelstart

Rauhelleren er en betjent DNT-hytteHardangervidda. Hytta drives av DNT Drammen og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Nore og Uvdal kommune i Viken fylke, 1221 meter over havet.

Rauhelleren ligger i Hardangervidda nasjonalpark. Fra turisthytta er det merkede sommerruter til Sandhaug, Trondsbu, Stigstuv, Heinseter, Åan, Solheimstulen, Lågaros og de to turisthyttene på Mårbu.

Navnet

Rauhelleren har fått navnet sitt etter en heller med rødfarget lav oppe i Nutane like bak hytta.

Historikk

Den første turisthytta på nordsiden av Langesjøen ble satt opp i 1925 etter en lang og slitsom transport. Den første bygningen var opprinnelig en laftet jakthytte på Skurdalsfjellet. Den ble demontert og kjørt på nesten hundre lass med hest og slede til Rauhelleren. Mannen bak transporten, Hans Myklatun, ble også hyttas første bestyrer. Da han og kona sluttet i 1964, overtok datteren Johanna og mannen Lars Lægreid.

Tredje generasjon, Hans Olav Lægreid og kona Mona, har drevet turisthytta siden 1988. De har forøvrig gjeninnført hest og kjerre som transportmiddel til den uveisomme hytta etter at både beltebiler, fly og helikoptere er brukt for å få frem forsyningene til hytta opp gjennom historien. Bygningene på plassen ble utvidet i 1941, 1952 og 1998, og turisthytta har nå 58 sengeplasser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1998). Hyttene på Hardangervidda og i Skarvheimen. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg