Kristiansand, norsk familieeid investeringsselskap med utspring i Kristiansands Tankrederi, grunnlagt i 1936 av Einar Normann Rasmussen. Selskapet har per 2006 ingen egen rederivirksomhet, men er virksom innen finansielle investeringer, eiendom og shipping. Gruppen overtok 2003/04 eiendomsselskapene Avantor (virksomhet hovedsakelig i Nydalen i Oslo og i Lysaker i Bærum) og Industrifinans Næringseiendom. Har fra 2004 også 20 % eierandel i det danske rederiet Dampskibsselskabet Norden, som opererer ca. 125 tørrlast- og tankskip, samt ca. 22 % eierandel i den børsnoterte elektrokjeden Expert. Rasmussengruppen ledes av Einar Johan Rasmussen (styreleder; grunnleggerens sønn) og dennes sønn Dag Rasmussen (adm. direktør).

Kristiansands Tankrederi opererte først egeneide tank- og bulkskip, siden også bøyetankskip og offshoreplattformer, og det var i første halvdel av 1990-årene verdens største operatør av bolig- og serviceplattformer. Hadde en periode også eierkontroll i bl.a. Trondhjems Mekaniske Verksted og Trolla Brug. Eide 1997–2001, sammen med Statoil (80 %), offshore- og shippingselskapet Navion.

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen har ikke blitt oppdatert siden den ble publisert på nett 14.02.2009.

Forfatter av denne artikkelen

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Rederier

Audun Grimstad

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.