Rasmus Hatledal

Faktaboks

Rasmus Hatledal
Født
1. februar 1885, Stryn
Død
14. juli 1963, Oslo

Artikkelstart

Rasmus Larsen Hatledal var en norsk offiser, kjent for sin rolle i mobilisering av det norske forsvaret i april 1940.

Bakgrunn

Hatledal studerte ved Krigsskolen og Den militære høyskole frem til 1909. Han tjenestegjorde for det meste i 4. og 5. divisjon. I mellomkrigsårene jobbet han noe utenfor Forsvaret. Denne perioden var preget av svak økonomi og mange offiserer måtte ta seg flere jobber.

Før krigen

Hatledal tilbrakte mye tid i stillinger i generalstaben, og etterfulgte i 1938 Otto Ruge som generalstabssjef. Han kom inn i en hektisk periode for staben, en tid hvor de fleste europeiske makter trodde at en krig kunne være forestående. Hatledal var sentral i prosessen med å fylle depoter, øke antall øvelser og å kalle inn flere offiserer. Arbeidet ble intensivert etter invasjonen av Polen i 1939.

Andre verdenskrig

5. april 1940 ba Hatledal om å få lov til å mobilisere en rekke avdelinger, noe som ble avvist av regjeringen Nygaardsvold. 9. april mobiliserte så Hatledal en rekke avdelinger som ikke i utgangspunktet var autorisert. Under et møte 15. april fikk Hatledal et illebefinnende og måtte senere avløses fra stillingen som generalstabssjef. Undersøkelseskommisjonen av 1945 gav ham sin fulle anerkjennelse for dette.

Etter krigen

Etter krigen jobbet Hatledal som sjef for flykartkontoret i Norges geografiske oppmåling fra 1948 til 1955.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg