Faktaboks

Rasmus Effersøe

Rasmus Christoffer Effersøe

Født
30. mai 1857, Trongisvágur, Tvøroyri
Død
23. mars 1916, Tórshavn
Effersøe på frimerke fra 2008, sammen med 5 andre kulturarbeidere.

Rasmus Effersøe var en færøysk dikter, agronom og politiker.

Han studerte landbruk i Danmark og Sverige, og gjorde en stor innsats for å modernisere færøysk jordbruk. Sammen med blant annet Jóannes Patursson var han initiativtager til Føringafelag, som skulle ivareta og dyrke færøysk språk og kultur. Han var fra starten av redaktør (fra 1890–1901) for foreningens tidsskrift, Føringatiðindi, som var det første bladet som helt var skrevet på færøysk.

Under oppholdet i Sverige ble han påvirket av Johan Ludvig Runeberg, og etter hjemkomsten til Færøyene kom hans religiøse legning frem. Hans lyrikk er folkeeie på Færøyene, aller mest kjent er nok hans fedrelandssang Føroya landið (1893).

Effersøe fikk også en avgjørende betydning for færøysk teater, både som dramatiker og skuespiller. Hans teaterstykker var de første som ble skrevet på færøysk, og ble nok til som en del av hans nasjonale program, men har ikke desto mindre sterke dramatiske kvaliteter. Den første teateroppsetningen på færøysk i 1889 bød på to enaktere; en av ham og en av Súsanna Helena Patursson.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg